Annons

Hur kunde det hända – igen?

Svar: Fotbollsförening i Växjö som har gjort det till en (o)vana att när man väl når allsvenskan vägrar man att stanna kvar och sedan via ett år i superettan trillar man rakt ner i division 1.
Fråga: Vad är Östers IF?
Sport • Publicerad 9 november 2014
Österdepp. I inledningen av andra halvlek tog Frej Täby ledningen med 2?1 och uppförbacken blev för brant för Öster som i det läget hade behövt göra ytterligare fem mål. Det blev två till och Öster vann den andra kvalmatchen med 3?2 till ingen nytta.
Österdepp. I inledningen av andra halvlek tog Frej Täby ledningen med 2?1 och uppförbacken blev för brant för Öster som i det läget hade behövt göra ytterligare fem mål. Det blev två till och Öster vann den andra kvalmatchen med 3?2 till ingen nytta.Foto: Lena Gunnarsson

Jeopardy är titeln på ett populärt frågesportprogram i tv och översatt till svenska betyder ordet risk. Efter Östers kvalförlust mot Frej Täby (0–3 i Stockholm i torsdags och 3–2 i Växjö i går) i kvalet för att hålla sig kvar i superettan är risken uppenbar att Öster går flera mörka år till mötes.

Både ekonomiskt och sportsligt.

Annons

Från allsvenskan ner i superettan och sedan direkt ner i division 1. Hur kunde det hända?

– Det är inte i dag vi åker ur, utan det är framförallt i maj där vi tappar flera ledningar i matcher som vi borde vunnit. Just nu känns det som en mardröm, en mardröm som har pågått sedan maj och tyvärr har vi inte lyckats komma ur den onda spiralen. Killarna gör allt i sin makt, men det var för sent. Jag känner mig tom och ledsen. Om vi pratar fotboll är det här det värsta jag varit med om i hela mitt liv, säger Östertränare Roberth Björknesjö som har ytterligare ett år kvar på sitt kontrakt med Öster.

Ett kontrakt som kan komma att sägas upp i förtid.

– Åker man ur en serie behöver man kanske också en ny kraft, säger Björknesjö.

Under slutet av matchen på Myresjöhus Arena hördes stora delar av hemmaklacken East Front skandera: ”Avgå Björknesjö, avgå Björknesjö”.

– Klart jag hörde det, men det är inte så konstigt att de skriker det, säger Björknesjö med glansiga ögon och uppenbart tagen av situationen.

Även bland Österspelarna var det dystert och ledsamt. Flera av spelarna grät öppet när de lämnade planen och gick in i omklädningsrummet.

– Jag kan inte riktigt sätta ord på hur det känns eller förklara hur det har kunnat bli så här. Man skäms, säger lagkaptenen Denis Velic med tårar rinnande ner längs kinden.

– Det känns blytungt. Man känner att man vill gå och be om ursäkt till alla. Varför det har blivit så här? Det är för att vi inte har varit tillräckligt skickliga i båda straffområdena, säger mittfältaren/forwarden Marcus Bergholtz.

– Det går inte att beskriva hur tungt det känns just nu. Man ser alla som kommer hit för att stötta oss och vi lyckas inte bjuda tillbaka, men det är inte i dag vi sabbar det, det är tidigare under säsongen när vi har tappat alla ledningar, säger forwarden Alexander Henningsson som gjorde två mål och spelade fram Denis Velic till det tredje.

Annons

Såväl Bergholtz (2017), Velic (2016) och Henningsson (2015) tillhör de 16 Österspelare som har som har fortlöpande kontrakt, men det lär hända mycket i spelartruppen innan nästa försäsong startar upp.

– Jag tycker inte det är riktigt läge att prata om mig själv nu, men jag har varit i Öster sedan 1998 och sagt att jag är tillgänglig för klubben i olika former. Vill Öster att jag ska sluta spela så gör jag det eller om de vill de ha mig i någon annan position. Jag får diskutera det med Jens (klubbchefen Magnusson), säger Denis Velic.

En som dock gjorde sin sista match i Öster är målvakten Alexander Nadj som i sin tack och avskedsföreställning stod för en hejdundrande tavla när han släppte in 1–1-kvitteringen mellan benen.

Nu blev inte det målet matchavgörande, men en roligare sorti kunde Nadj ha önskat sig efter tre år i Öster.

– Det är typiskt att släppa in ett sånt mål. Det har jag nog aldrig varit med om här innan. Det är väl lite signifikativt på den här säsongen. Man kan skylla på otur och stolpe ut, men totalt sett har vi inte varit bättre än så här och då hör vi inte hemma i superettan, säger Nadj som nu troligen väljer att flytta hem till Göteborg.

Hur det blir med övriga spelare och ledare i årets Östertrupp återstår att se.

Fotnot. Öster åkte ur allsvenskan 2006 och året efter gjorde man detsamma i superettan. Efter två år i division 1 återkom Öster till superettan 2010. I superettan spelade Öster i tre år innan man avancerade till allsvenskan 2013. Den sejouren blev dock kortvarig och den här säsongen inledde Öster som en av seriefavoriterna i superettan, men det blev tvärtom. 2015 spelar Öster i division 1 södra.

Kristian Ferm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons