Annons

HV nästa för Åsedas superlöfte

Hälften av elitserieklubbarna jagade honom.
Den 15-årige backen från Åseda.
Valet föll på HV71.
– De släpper fram mycket juniorer, säger landslagsaktuelle Emil Johansson.
Sport • Publicerad 7 februari 2012
Emil Johansson från Åseda spelar i U16-landslaget, som under den här veckan är i Sundsvall och spelar turnering mot tre andra länder.Foto: Per-Erik Sandebäck

Luleå, Frölunda, Brynäs, Djurgården, Skellefteå och Färjestad. Det är exempel på klubbar som är representerade i den senaste truppen i U16-landslaget.

Och så finns det en kille från Åseda IF.

Annons

Det är andra gången Emil Johansson är uttagen i blågult. Vid första tillfället, i mitten av december, tvingades han utgå redan i andra perioden i första matchen. Med en skadad AC-led (axeln).

– Hamnade fel vid sargen. Klart man blev besviken, men jag tycker det gick riktigt bra när jag spelade. Jag stod mig bra mot de andra backarna. Jag var inte sämst i alla fall.

Fyra veckor senare, efter timmar av rehab, började det kännas bra igen och under 2012 har han kunnat träna fullt och spela division 2-matcher.

Därför var det senaste beskedet från ledningen för U16-landslaget extra glädjande. För just nu befinner han sig i Sundsvall. Efter gårdagens första ispass blir det ytterligare två i dag och två i morgon, innan Sverige möter Tjeckien, Finland och Ryssland på tre dagar.

– Väldigt skoj att få en chans till. Ska försöka prestera lika bra eller ännu bättre än vad jag gjorde innan. Att spela med tuffare och starka killar är bara positivt och man kan ta för sig mer.

Hösten 2010 debuterade Emil i Åsedas A-lag, vid 14 års ålder. Han har, likt sin pappa Olof, spelat TV-pucken två gånger. När det gäller att gå vidare i karriären skiljer sig dock valen åt. Olof sökte sig till Örnsköldsvik, sonen till Jönköping.

För efter sommaren, när sista året på Åsedaskolan är avslutat, startar en ny del i livet: Sandagymnasiet i Huskvarna och framför allt spel i HV71:s J18 Elit.

– En riktigt bra klubb. Vi har haft kontakt i några år och jag har följt med på några cuper med deras U16. Det var riktigt skoj. Jag var med de som var ett år äldre och det var många landslagskillar som var med där. Det var tufft och hård konkurrens, men skoj att mäta sig med sådana också.

– Man ser att de matar fram ungdomar. Lite därför också jag valde dem. Just att de får fram mycket bra hockeyspelare.

HV har i säsongens trupp fyra spelare födda 1992 och fyra 1991. Fast klubben var inte ensam om att vilja ha den 182 centimeter långe backen.

Annons

– Nej, det var ett antal till. Hälften av elitserieklubbarna. Men HV la fram mig en plan till mig. De sa dels vad de trodde om mig, dels vad jag skulle vara för sorts spelare i organisationen. Vad jag skulle bli bättre på, vad jag var bra på, vad jag skulle fortsätta göra bra. Kändes som de hade hyfsad koll på mig.

Det blev även besök i Göteborg, hos favoritklubben Frölunda.

– Ja, jag var lite överallt. Man jämförde klubbar, men kändes som HV var det bästa valet. De har bäst ungdomsverksamhet och släpper fram mycket juniorer.

Även Växjö Lakers var i kontakt med Emil.

– Men det var inte på kartan. Känns inte som de har kommit så långt än med ungdomssektionen, men tror att de kan vara riktigt bra om några år.

När ser vi dig i HV71:s A-trupp?

– Det har jag inte en aning om. Det får vi se. Får hoppas det blir någon gång. Jag ska verkligen försöka lyckas med det jag vill. Det är bara upp till mig själv. Jag vill först spela i elitserien och sen längre upp, i NHL. Det är det absolut högsta målet.

Per Magnusson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons