Annons

I dag kan Växjö få ett nytt elitlag

I kväll, i Hersbyhallen på Lidingö, kan för första gången ett basketlag från Växjö ta klivet upp i landets högsta serie.
Vinner Växjö Queens med minst tre poängs marginal borta mot KFUM Lidingö i kvalet till Damligan skrivs det lokal baskethistoria.
Sport • Publicerad 7 april 2004

- Många, till och med svenska damlandslagets förbundskapten Eivind Möstl, har sagt att ett lag som Växjö inte platsar i högsta serien. Själv tycker jag Möstl har fel och dessutom inte borde göra sådana uttalanden som förbundskapten, säger Queens coach Vic Knight.

På typiskt amerikanskt manér är Knight själv odelat optimistisk när Queens möjligheter förs på tal:

Annons

- Vi har definitivt ett lag som är tillräckligt bra för att besegra Lidingö med tre poängs marginal. Vi spelade ju helt jämnt med Eskilstuna senast trots otroliga 46 turnovers...

Playoffsikte i Damligan

- Kan vi sedan förstärka med två importer, en guard och en insidespelare, bör vår målsättning i Damligan inte stanna vid nytt kontrakt utan snarare bli att nå playoff, säger Vic Knight.

Redan har han kontaktats av några i Sverige verksamma utländska spelare som vill lira med Växjö Queens om laget når Damligan.

- Ska en verksamhet bli framgångsrik måste hela tiden nya högre mål sättas upp. Växjö Queens har kvalat till högsta serien flera gånger, nu är det alltså hög tid att spänna bågen ytterligare, säger Knight.

Prövade nya grepp

Efter två inledande förluster i kvalspelet föreslog hans coachkollega Mattias Lundgren att Vic borde bli matchcoach i de två sista kvalmatcherna. Mest för att visa spelarna att även ledarna var beredda att pröva alla grepp för att bryta den trista trenden.

- När spelarna också var positiva till förändringen kunde inte jag säga nej. Med ålderns rätt är jag kanske lite lugnare än Mattias som coach, men vår basketsyn är nästan identisk, säger Vic.

Årets Queens är tuffare än tidigare upplagor. Men i vårens jämna kvalmatcher har det visat sig att laget fortfarande kan bli smartare.

- Helt klart satsar vi på att få ett tidigt poängförsprång i kväll. Är det jämnt i slutet kan vi få problem eftersom vi måste vinna med tre poängs marginal, vet Knight.

Annons

När Queens mötte Lidingö hemma i Strandbjörkshallen blev det förlust med 78-80. Lidingö visade sig vara ett välskolat, kortvuxet, kvickt lag med stort hjärta.

- Inget lag vi mött på senare år har haft lika bra skotteknik som Lidingö. Men å andra sidan spelade inte vi på topp. Tjejerna verkade spela på resultatet i slutet. Det håller inte. Rädslan för att förlora får aldrig bli större än viljan att vinna, påpekar Knight.

Sparkapital

Notabelt från hemmamatchen mot Lidingö var att Queens Malin Belfrage, som i grundserien hade en genomsnittlig skottprocent från straffkastlinjen på 86 procent, bara sänkte tio av sexton straffkast.

Där har Växjö ett sparkapital i kväll.

Ellen Wendel är sjuk och missar avgörandet, men Maria Johansson och Petra Lukoczky väntas spela trots problem med ett finger respektive ett knä.

Dan Magnusson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons