Annons
Hög tid för renovering, var rubriken på min senaste analys av våra allsvenska krisklubbar Tingsryd och Troja.
Sedan dess har – minst sagt – renoveringarna inletts.
Sport • Publicerad 24 oktober 2010

Rent konkret har Tingsryd förstärkt med kanadickbacken Harlan Pratt och powerforwarden David Fredriksson och skeppat iväg Erik Hjalmarsson till Olofström på lån. Det skulle heller inte förvåna om spelare som Christoffer Björklund , Julius Larsson och Henrik Thegel – som varken imponerat eller fått särdeles mycket speltid – snart åker runt på isen i helt andra tröjor än den grönvita.

Tingsryd radade upp sju raka smärtsamma nollpoängare innan den dystra sviten bröts i Uppsala i fredags. I normala fall borde det – i denna extremt resultatinriktade bransch – innebära stor risk att tränaren får sparken.

Annons

Hur det är och blir med huvudtränaren Mikael Tisell i Taif har jag ingen aning om. Läget kan lite grann liknas vid IK Oskarshamn i fjol, där IKO ofta var med i matcherna, men nästan alltid föll ihop och därmed halkade efter i tabellen. Efter ett tag tröt tålamodet hos klubbledningen och tränaren Tommy Salo fick sparken (officiellt sa han upp sig).

Att ersätta honom med Lenny Eriksson fick i längden ingen effekt (förutom att IKO lyckades kvala sig kvar) och det finns få riktigt bra exempel på där ett tränarbyte lönat sig. Det som talar mot Tisell är det magra resultatet och att det verkar som att han som coach just nu står och slirar med bakhjulen i lera. Det som talar för honom är att Tingsryd inte är Oskarshamn; det finns inte någon som helst tradition att sparka tränare i Taif.

Troja har sparkat ett par tränare genom åren (senast Olaf Eller 2003) och med en offensiv resultatkrävande styrelse hade Martin Karlsson – som nu noterat åtta raka torskar – legat pyrt till. Dagens styrelse lär dock inte ha haft ämnet Martin Karlsson uppe till diskussion, åtminstone inte ännu.

Sett till vad som händer i laget har Troja inlett sin renovering med lån och try-out: Modos junisback Joakim Arnmark , 18, och amerikanske centern Adam Miller .

Trojas sportchef Jerry Andersson har öppet sågat klubbens nyförvärv Ossi Pellinen och Sebastian Ellerstad . De värvades för att tillhöra spetsen i laget, men har misslyckats kapitalt.

Förvånande? Ja, väldigt förvånande att Jerry Andersson – sedan många år känd för att värva smart och kostnadseffektivt – över huvud taget skrev kontrakt med dem. Att Ellerstad aldrig varit känd för god fysik eller som en forecheckande grovjobbare är ganska allmänt känt. Några referenssamtal hade inte skadat.

Pellinen, som beskrevs som "skicklig med pucken och framförallt en väldigt bra karaktär", värvades på rekommendation av kompisen Sami Sandell (som dock verkar betala tillbaka genom att spela för två). Tyvärr, för Ossi Pellinens och Trojas del, är Grisi Säckinen ett mer passande namn på honom i dag.

Daniel Enestubbe
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons