Annons

I kväll inleds en ny epok

SHL ser sämre ut.
Växjö Lakers ser bättre ut.
Därför har supportrar som gillar att bada i orange många goda skäl till optimistism inför den säsong som inleds på allvar i kväll.
Sport • Publicerad 8 augusti 2014
Rutinerade fotografen Stickan Kenne tog lagfoto på Växjö Lakers under torsdagen.
Rutinerade fotografen Stickan Kenne tog lagfoto på Växjö Lakers under torsdagen.Foto: Olof Elfverson
Sam Hallam oroas inte över det favoritskap han och grabbarna i bakgrunden kommer att ha.
Sam Hallam oroas inte över det favoritskap han och grabbarna i bakgrunden kommer att ha.Foto: Olof Elfverson
Foto: Jason Franson
Uppgraderat.?Det här Växjö Lakersgänget spelar i kväll sin första träningsmatch då Frölunda tar emot på neutral mark i Varbergs ishall.
Uppgraderat.?Det här Växjö Lakersgänget spelar i kväll sin första träningsmatch då Frölunda tar emot på neutral mark i Varbergs ishall.Foto: Olof Elfverson
Foto: Olof Elfverson

Låt oss direkt tala klarspråk: Växjö Lakers kommer att hajpas, kommer att höjas till medias skyar, kommer att utmålas som en av favoriterna till såväl serieseger som SM-guld. Klubben flyger inte längre bekvämt under radarn utan kommer att befinna sig i dess fokus under stora delar av säsongen.

En ny tid är här. Det här blir första säsongen på rikets högsta nivå då Växjö Lakers kommer att få träna på att hantera ett favoritskap och där de farligaste motståndarna kanske blir egen fåfänga och faran för hybris.

Annons

Men klubben gillar läget. När jag i onsdags förde favoritskapet på tal i ett samtal med tränaren Sam Hallam nickade han och sa:

– Jag minns hur mina första samtal med Henrik Evertsson lät innan jag fick ett jobb här i Växjö Lakers. Jag tror att alla som rekryterats av Henke fått en förståelse för att den här organisationen strävar efter att vinna. Vi har tagit oss till en situation där folk ser oss som ett lag som ska kunna utmana om att vinna. Det innebär att vi kommit en bit på vägen till vad vi rekryterades för. I år förväntas vi vara högre upp i tabellen än i fjol och och om vi inte kommer att vara det lär det ställas kritiska frågor om varför. Men alla i gruppen har kommit hit med vetskapen om att vi strävar efter att vinna.

Växjös position som ny stormakt i svensk hockey är logisk. I en tid då många andra klubbar tappar stjärnor, publik och pengar och tvingas kämpa för att hålla huvudet ovanför vattenytan har Växjö metaforiskt sett kunnat ägna sig åt att träna frisim.

Med en uppgraderad målvaktssida, en robustare backbesättning och en forwardsskara ungefär lika slagkraftig som föregångaren har Växjö alla möjligheter att ta ett steg till när många andra tvingas backa.

Växjö Lakers gjorde sin helrenovering i fjol, från puckjagande till puckägande kollektiv och hittade ett system för att vinna matcher. Man lär inte byta skepnad den här säsongen. Växjö kommer att vara ett lag som skrinnar in på isen för att offensivt ta kontroll över matcherna snarare än att dra sig tillbaka.

I kväll – när Frölunda står för motståndet på neutral mark i Henrik Evertssons bostadsort Varberg – kommer vi att få den första knapphändiga datan.

Hur trivs Nick Johnson på en europeisk rink?

Kan Alexander Johansson hantera rollen som förstecenter?

Hur elak är Teemu Laakso?

Tar Stefan Steen chansen mellan stolparna?

Annons

Är Tuomas Kiiskinen bättre, sämre eller lika bra som Ryan Lasch?

Frågorna är många och intressanta.

Svaren kommer med tiden.

Daniel Enestubbe
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons