Annons

I kväll regerar Kung Åkesson

Han gjorde 20 säsonger för sin moderklubb Tingsryds AIF.I kväll pensioneras Anders Åkessons nummer 10 i Nelson Garden Arena.– Jätteroligt att uppmärksammas, säger han.
tingsryd • Publicerad 2 december 2016
När Tingsryd möter AIK på fredagskvällen pensioneras Anders Åkessons nummer 10. Foto: Urban Nilsson
När Tingsryd möter AIK på fredagskvällen pensioneras Anders Åkessons nummer 10. Foto: Urban Nilsson

Det finns både i närtid, nutid och dåtid åtskilliga Taifspelare som nått större framgångar under karriären jämfört med Anders Åkesson: Christer Andersson, Kjell Samuelsson, Fredrik Emvall, Oliver Ekman-Larsson, André Petersson, Niklas Olausson.

Likväl känns det som att flertalet Taifsupportrar på frågan om vem som är den störste genom tiderna skulle lägga sin röst på Åkesson.

Annons

Det har gjort under så många år för Taif går nästan inte att mäta när det kommer till vad det betytt för klubben.

För många är Anders Åkesson kungen, han som med undantag för några strömatcher med Karlskrona aldrig var otrogen sitt Taif och som struntade i locktoner från annat håll.

Åkesson spelade för sin klubbs färger, för klubbmärket och med ett brinnande Taifhjärta som fortfarande slår. Det är därför inte för inte han blir den förste någonsin att få sitt nummer pensionerat i Nelson Garden Arena.

– Jag har det i mig än i dag. Känslan att vilja vinna, att alltid försöka ge allt in i det sista. Ibland går det att vända bara man krigar vidare. Det är något jag försöker förmedla som tränare för min äldsta dotters fotbollslag i dag. Att aldrig ge sig, kämpa in i det sista och att man är ett lag som både vinner och förlorar tillsammans, säger Anders Åkesson.

Du debuterade i A-laget redan som 16-åring. Har du några minnen av debuten?

– Inte många. Jag minns att jag var väldigt nervös men att det samtidigt var väldigt kul. Vi var rätt många unga killar med i laget på den tiden som fick chansen, exempelvis Henke Andersson och Mattias Olsson som var ett år äldre än jag. Vi fick alla chansen när Torgny Bendelin kom. Det är lite som i dag, att få ihop ett lag med många egna produkter. Samma tanke hade Bendelin.

Kan man säga att Torgny Bendelin fick din karriär i rätt riktning?

- Ja, precis. Torgny visste vad han höll på med och efter åren med honom har ingenting känts jobbigt längre. Som 16-17-åring fick man enormt bra träning under hans ledning men hade jag varit 28-29 när han kom kanske jag hade lagt grejerna på hyllan.

Höjdpunkterna från en 20-årig karriär, går det ens att sammanfatta dem?

– Det som finns kvar mest i minnet är säsongerna i superallsvenskan (2001 och 2002), framför allt under det första året, med Pasi Mustonen, när vi inte hade så bra lag på papperet men överraskade alla. Alla gjorde jobbet och det var en jäkligt härlig stämning i laget hela den säsongen. Året därpå med Dan Hobér var också bra. Då hade vi ett bättre lag men skattesmällen blev smolken i bägaren där.

Annons

Trots att det är ditt nummer 10 som pensioneras i kväll går det inte att undvika att nämna ett annat nummer: 27.

– Nej, absolut inte. Hade det inte varit för Larry Pilut vet jag inte om jag spelat så länge som jag gjorde. Att spela med honom var så fantastiskt roligt. Vi kunde lita på varandra både på och utanför isen. Han var fantastisk. Många åkte till Dackehallen bara för att titta på honom.

Och på dig?

– Nja, fast det var nog mest han egentligen (skratt).

Du var lugn både på och utanför isen. Hur är Anders Åkesson som läktarexpert?

– Det är klart lättare att vara på plan på något sätt, där man själv kan agera. Som åskådare kan jag bli förbannad inombords och svära på domaren ibland.

Det är inte din röst man hör när det skriks på domaren i Nelson Garden Arena?

– Nej, nej. Där lägger jag band på mig (skratt).

Du har varit huvudperson i hallen många gånger tidigare. Nu blir du det en sista gång. Hur känns det?

– Det känns jätteroligt, men givetvis också väldigt nervös. Som spelare kunde jag gömma mig under hjälmen. Det kan jag inte nu.

fakta

Spelade 699 matcher för Taif

Namn: Anders Åkesson.

Ålder: 42.

Moderklubb: Tingsryds AIF.

Säsonger i Tingsryds AIF: 20.

Sista matchen: Omgång 10 i kvalserien den 11 april 2010 med säkrat avancemang till Hockeyallsvenskan.

Matcher, grundserier: 660.

Matcher, kvalserier: 39.

Poäng, grundserier: 473 (181 mål, 262 assister).

Poäng kvalserier: 18 (8 mål, 10 assister).

matchguide

Tingsryd-AIK

När och var: Nelson Garden Arena fredag kl 19.

Läget i laget: Niklas Enberg och Filip Owesson (skadade), Hannes Johansson (långtidssjuk).

Tränaren Magnus Sundquist säger: "Vi ska fortsätta att spela rejält och tryggt defensivt. Det gör i sin tur att man får en bra offensiv."

Daniel EnestubbeSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons