Annons

"Ibland frågar man sig om det är värt det"

Många blev skärrade när Frida Karlsson föll ihop efter målgång.
23-åringen tog ut sig fullständigt uppför ökända Alpe Cermis.
Längdskidor • Publicerad 8 januari 2023
Frida Karlsson fick vård efter målgång.
Frida Karlsson fick vård efter målgång.Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

Frida Karlsson har tagit ut sig i tidigare sammanhang, bland annat under OS i Peking. Men det var otäcka bilder som visades när Karlsson, fullkomligt utpumpad, kollapsade efter målgången i den avslutande etappen av Tour de Ski.

Per Nilsson har varit med förr och var inte orolig till en början. Men efter ett litet tag såg han att allt inte stod rätt till.

Annons

– Det kändes som att hon skulle klara vägen men det är jobbigt att se henne ta ut sig sådär. Hon kan ju plocka ut sig men sedan var det nog mycket mentalt också, det var nog en kombo. Det gick vägen men det var en hård dag, säger han.

– Ibland frågar man sig om det är värt det men hon är en sådan som inte ser spärrar. När hon är trött kör hon på. Jag hoppas allt är bra.

Vila väntar

När Nilsson mötte medier på plats i Val di Fiemme hade han ännu inte pratat med Frida Karlsson. Rapporterna efteråt har varit lugnande och Frida Karlsson åkte tillbaka till hotellet för att återhämta sig.

– Det blir mer vila än planerat nästa vecka. Det kommer vara jätteviktigt. Det största felet man kan göra nu är att gå ut för tidigt. Nu är det vila och återhämtning och sedan träning, säger Nilsson.

Han säger att det fanns lite nerver hos Frida kvällen före loppet.

– Hon var nervös i går kväll, det har nog byggts upp. Hon är 23 år och det är en stor sport i Sverige och det är mycket tryck från media. Att ställa in skidorna och åka uppför backen är inte det lättaste så det är mentala bitar som spelar in, säger han.

"Att man har mage..."

Landslagsåkarna Moa Ilar och Anna Dyvik, syntes mota bort tv-kameror som närmade sig.

– Det var inte kul att se det alls, så klart. Det är en tuff backe och är en otrolig press från media och henne själv, hon vill verkligen vinna. Jag tycker det är respektlöst från medias sida att stå och filma och försöka få ut det när hon kämpar. Där finns en gräns och den klev man över i dag, säger Ilar.

Hon fortsätter:

– Jag fattar inte att man har mage att gå fram och filma. Där finns det en del att bli bättre på.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons