Annons

IFK Värnamo kräver Öster på övergångssummor

IFK Värnamo anklagar Östers IF för att vara ute efter Värnamospelare och vill lägga till en klausul i avtalet gällande överenskommelsen om tränaren Christian Järdlers klubbyte.
– Vi har överhuvudtaget inte pratat med någon IFK Värnamo-spelare, säger Fredrik Gustafson, sportsligt ansvarig i Östers styrelse.
Värnamo • Publicerad 6 november 2017
Christian Järdler.Foto: Lena Gunnarsson

IFK Värnamo kallade på måndagen till pressträff för att ”lägga korten på bordet” gällande tvisten mellan Värnamo och Öster kring tränaren Christian Järdler, som vill bryta sitt tvåårsavtal ett år i förtid för att ta nästa steg i sin tränarkarriär i Öster.

Sportchefen Thomas Lundqvist bekräftade att man från IFK Värnamos sida nått en överenskommelse med Öster gällande tränaren Christian Järdler.

Annons

– Vi var överens med Öster innan helgen 19–20 oktober om ett avtal som vi skulle skriva på, säger Thomas Lundqvist.

Den 18 oktober skrev Lundqvist i ett sms till Christian Järdler: ”Bekräftar du att vi är överens så jag kan meddela Öster det så vi kan gå ut med det i morgon. Vill ha det ute inför kommande matcher för båda klubbarna”.

– I exakt samma veva blev jag uppringd av två personer som jag känner väl i den här branschen som säger så här: ”Du vet om att Christian är på väg att plocka spelare från Värnamo till Öster”. Jag fick ganska bra information som hade kommit via en av de här spelarnas agenter att det till och med var så att någon hade skrivit på kontrakt med Öster vid det tillfället, säger Thomas Lundqvist som därefter tog kontakt med Fredrik Gustafson, sportsligt ansvarig i Östers IF:s styrelse, och frågade om det stämde att Öster var ute efter spelare i IFK Värnamo och fick ett nekande svar.

IFK Värnamoledarna Kaj Larsson (ordförande) och Thomas Lundqvist (sportchef).

Med anledning av detta ville IFK Värnamo lägga till en klausul i avtalet om tränaren Christian Järdlers klubbyte där IFK Värnamo skulle kompenseras ekonomiskt för de A-lagsspelare med utgående kontrakt som Öster eventuellt skulle skriva kontrakt med fram till 31 mars 2018. En spelare undantogs från klausulen och det är mittbacken Fredrik Lundgren som bor i Växjö och spelade med Öster fram till 2013 och som följde med Järdler till Värnamo från Ängelholm inför den här säsongen. Öster ville dock inte gå med på den nya klausulen i avtalet.

– Öster säger att de inte har för avsikt att ta en enda spelare från oss, då hade det varit hur enkelt som helst att skriva på det här avtalet så hade detta varit ur världen, säger Thomas Lundqvist.

Fredrik Gustafson:

– Om vi vänder på det. Om du har en spelare som meddelar sin förening att han inte kommer stanna kvar där nästa år och är fri på marknaden. Är det rimligt då att man som före detta kontraktsgivare ska ha ersättning om man skulle hamna i en sån situation? Det kan ju framförallt bli badwill för den spelaren. (Thomas) Lundqvist menar att skulle Värnamo ha en spelare som inte skriver på nytt kontrakt kan han gå till exempelvis Helsingborg gratis, men Öster skulle tvingas betala för honom.

Har Öster skrivit kontrakt med någon spelare från IFK Värnamo?

– Det vi har diskuterat är Christian Järdler och hans framtid och där hade vi en överenskommelse. Vilka spelare vi tittar på inför nästa säsong är inget jag går ut med. Men att vi skulle ha skrivit kontrakt med någon spelare från IFK Värnamo är ren och skär lögn. Vi har överhuvudtaget inte pratat med någon IFK Värnamo-spelare. Huvudfrågan för oss har hela tiden varit Christian Järdler och inget annat, säger Fredrik Gustafson.

IFK Värnamo meddelade också på måndagen att man från föreningens sida lämnat över ärendet till sitt juridiska ombud advokat Bertil Stridh. Därmed förs den fortsatta dialogen i ”Järdlergate” mellan Bertil Stridh och Christian Järdlers juridiska ombud Martin Klette.

Annons

Betyder det här att det kan bli en rättssak av det här?

– Det är väl risk för det om inte Öster och Christian Järdler vill sätta sig vid förhandlingsbordet igen, säger Thomas Lundqvist.

Musikhjälpen
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons