Annons

Ijeh en jagad målskytt – nu klar för Växjö DFF

Få unga svenska fotbollsspelare har ett målsnitt som Evelyn Ijeh. Nu är det klart att hon lämnar BK Häcken FF för att istället representera Växjö DFF.
Växjö • Publicerad 13 december 2021
Kristianstads Alice Nilsson jagar Häckens Evelyn Ijeh.
Kristianstads Alice Nilsson jagar Häckens Evelyn Ijeh.Foto: MICHAEL ERICHSEN

Med en pappa som gjorde 24 mål på 23 allsvenska matcher för Malmö FF 2002 är det inte så konstigt att Evelyn vet hur man fixar till nätrassel...

Evelyn är född i augusti 2001 och gör mål i varje match i F19-sammanhang (34 mål på 35 matcher) och mål i varannan match i elitettan-sammanhang (sex mål på tolv matcher).

Annons

Hemligheten?

– Jag äter, sover och tränar bra, svarar Evelyn när vi ringer upp henne under ett besök i Nigerias största stad Lagos.

– Jag är här och hälsar på släkten. Covid-19 satte stopp för resan förra året men nu har den blivit av, förklarar Evelyn.

Förutom att hon alltså är dedikerad har Ijeh en rad intressanta fotbollskvaliteter.

Hon är teknisk, stark, modig och (som sagt) målfarlig.

– Jag kan både spela felvänd eller gå i djupet. Jag gillar att utmana och är tvåfotad, tillägger hon.

Det sistnämnde är förstås en stor tillgång. Om Ijeh till exempel skulle spela yttermittfältare. Motståndaren vet då inte om hon tänker slå inlägg eller bryta in och skjuta.

– Men jag ser mig i första hand som forward. Och det gör även Olof (Växjös nye tränare Olof Unogård, vår anm).

Eftersom Evelyn fått nöja sig med allsvenska inhopp i Häcken de senaste tre säsongerna väljer hon nu alltså att lämna storklubben på västkusten för Växjö DFF och spel i elitettan.

– Vi ville ha in offensiv spets och Evelyn är en spelare som vi haft ögonen på länge. Att en otroligt talangfull spelare som hon väljer oss före allsvenska klubbar känns förstås bra, säger Växjö DFF:s sportchef Dennis Popperyd.

”Just nu är det är viktigt för mig att få mycket speltid och befinna mig i en utvecklande miljö.”
Evelyn Ijeh
Annons

Ijeh har signerat ett 1+1-årskontrakt med Växjö.

– Jag är lite besviken på den begränsade speltiden i Häcken. Inför 2022 har det funnits intresse från andra allsvenska klubbar, men Växjö DFF har verkligen visat att de vill ha mig och jag känner mig inte färdig med elitettan riktigt ännu.

Under delar av 2021 var hon Evelyn utlånad till Lidköping i elitettan. Där gjorde hon alltså succé med mål i varannan match.

Vad vet du om Växjö DFF?

– Jag har varit i Växjö med Häcken och nu i samband med att jag skev på. Arenan är fin, det finns en Tipshall och ett bra gym. Alltså bra förutsättningar för mig att utvecklas.

Evelyn Ijeh under en U-landskamp mot Belgien.
Evelyn Ijeh under en U-landskamp mot Belgien.Foto: AVDO BILKANOVIC

Evelyn började spela organiserad fotboll som 9-åring i norska Stavanger (pappa Peter spelade där då).

– Sedan flyttade vi till Göteborg och jag spelade i IFK Göteborg innan det blev Kopparbergs/Göteborg när jag var 16 år. Sedan blev ju den klubben BK Häcken FF.

Vad har din pappa betytt för din karriär?

– Farsan har spelat stor roll. Inte minst som inspirationskälla. Han är en huvudanledning till att jag valt att bli fotbollsspelare.

Evelyn fortsätter:

Annons

– Jag vill gå i hans fotspår och bli ännu bättre än han. När han hör mig säga det brukar han skratta lite, men facit finns i framtiden...

I landslagssammanhang har Evelyn spelat två U23-landskamper, 17 U19-landskamper (fem mål) och en U17-landskamp.

Inför framtiden i Växjö DFF säger hon:

– Just nu är det är viktigt för mig att få mycket speltid och befinna mig i en utvecklande miljö. Utanför fotbollen hoppas jag att, på distans via Linnéuniversitetet, kunna läsa kursen "Entrepreneurship and Business Development in Africa".

Dan MagnussonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons