Annons

Infantino hotar tv-bolag efter låga VM-bud

Betala mer – annars får ni inte se fotbolls-VM i sommar.
Det är Gianni Infantinos besked till flera europeiska tv-bolag inför damernas världsmästerskap.
Fotboll • Publicerad 2 maj 2023
England och Tyskland möttes i EM-finalen i fjol. Arkivbild.
England och Tyskland möttes i EM-finalen i fjol. Arkivbild.Foto: Leila Coker/AP/TT

Gianni Infantino, ordförande i Internationella fotbollsförbundet (Fifa), är missnöjd med buden på sändningsrättigheterna i de länder han kallar Europas "Big Five": England, Frankrike, Tyskland, Italien och Spanien. Med mindre än tre månader till VM i Australien och Nya Zeeland hotar nu Infantino med att det kan bli svart i rutan om inte buden höjs.

"För att vara väldigt tydlig, det är vår moraliska och rättsliga skyldighet att inte sälja ut damernas VM till underpris", säger han i ett uttalande.

Annons

"Därför, skulle buden fortsätta att inte vara rättvisa (mot damer och damfotbollen) kommer vi tvingas att inte sända VM i de fem stora europeiska länderna".

"Kvinnor förtjänar det!"

Gianni Infantino tog upp frågan redan i samband med VM-lottningen i fjol, när han sade att bud som motsvarade blott en procent av summorna som betalats för herrarnas VM inte var acceptabla.

Fifa har själva fått kritik för stor ojämlikhet gällande bland annat prispengarna, som nu har höjts inför damernas VM. Infantino menar nu att mediebolagen samtidigt undervärderar damfotbollen och att ett extra stort ansvar ligger på public service-företagen.

"Kvinnor förtjänar det! Så enkelt är det!, säger han.

Viaplay sänder

Sändningstiderna från årets VM är knappast optimala i Europa, eftersom många matcher kommer spelas nattetid eller tidiga morgnar. Blågult spelar till exempel sin premiär mot Sydafrika, klockan 07.00 den 23 juli.

I Sverige har Viaplay sändningsrättigheterna till VM. Matcherna kommer sändas i TV3, TV6, TV10 och Viasat och kan också streamas i Viaplay.

VM pågår den 20 juli-20 augusti.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons