Annons

Ingen guldhelg på Diamant

Det har varit stortävling i Älmhult den gångna helgen. ­Några av södra Sveriges bästa ryttare och hästar har tävlat, bland dessa hemma­ryttaren Lina Almblad.
– Det är alltid lite nervöst när man är hemma och alla tittar, ler hon efter premiärhoppningen på lördagen.
Sport • Publicerad 17 augusti 2010
Lina Almblad svävar över ett hopp på sin belgiska sjuåring Diamant van?t Asschaut.
Lina Almblad svävar över ett hopp på sin belgiska sjuåring Diamant van?t Asschaut.Foto: Linn Hedesström Blad
Jörgen Larsson kom till tävlingarna med 15 olika hästar och vann totalcupen.
Jörgen Larsson kom till tävlingarna med 15 olika hästar och vann totalcupen.Foto: Linn Hedesström Blad

Tillsammans med en drös andra ekipage utgjorde Lina en av drygt 440 starter i helgen. Smålandsposten gjorde ett nedslag på lördagsförmiddagen när klass 9, hoppning 120 två faser A:0/A:0, avgjordes. Lina startade näst sist och hade lite problem till en början när kommunikationen mellan ryttare och den belgiska hästen Diamant van’t Asschaut inte stämde helt.

– Vi är båda lite ringrostiga, det blir alltid bättre i andra klassen när man har fått en bra runda. Det är bara att hålla flytet, säger hon, ändå ganska nöjd med sin första tävling på ett tag.

Annons

Vad kände du inte var helt hundra?

– Det var mest i grund­omgången där jag inte vågade galoppera riktigt, men sedan i omhoppningen så vågade jag låta honom gå lite och då gick det bättre.

Lina har bott utomlands i några år varför det var ett tag sedan hon fanns med i stortävlingen på Bockatorp i Älmhult. Tävlingen var en så kallad regional-nationell vilket innebär att banorna är lite tuffare och lite tajtare vilket sätter press på både ryttare och häst. Därför fanns det bara två ryttare med från hemmaklubben Älmhult Linnebygden – redan nämnda Lina och namnen Löfgren.

– Det är ganska hög nivå, konstaterar ordföranden Marie W Karlsson och berättar att det, bland klubbens 30-tal ryttare, inte finns så många som kan tävla på de svåra banorna.

Förra året fick föreningen ihop 620 starter, alltså drygt 180 fler jämfört med den här helgen. En av anledningarna till detta är konkurrensen från Tingsryd som samma helg kört tävlingar på sin bana, fast i den något lägre klassen lokal-regional.

– Det är ett bra startfält där det är många som kommit tillbaka, vi har Jörgen Larsson (dominant från Helsingborg) till exempel, som är här med 15 hästar, säger Yvonne Jonsson, pressansvarig för arrangemanget i Älmhult.

Lina Almblad blev utan placering i klass 9, som vanns av Ida Nordgren, Fjälkestads RK, med Ljungbys Hanna Forsberg som bästa lokala ryttare på tionde plats.

Inte blev det bättre heller i den andra klassen, klass 10, där Lina inte ens fick med sig något resultat. Här blev Sara Sandström, Tingsryds R&KK, femma på hästen Specjalista.

Bland övriga lokala ryttare kan Ljungbys Frida Karlsson nämnas, hon vann klass 4 på sin häst Ikea Hästak, klubbkompisarna Elin Krantzen och Anna Hansson delade vinsten med fyra andra i klass 2 och Peter Svensson, även han tävlande för Ljungby RK, gjorde det samma i klass 7.

Redan nämnda dominant Jörgen Larsson tog hem Ikea Cup-klassen, en slags summerande tävling över hela helgen, och LarsGöran Winqvist vann meetingpriset.

Daniel Olausson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons