Annons

Ingen testhjälp till Karlsson och Dahlqvist

Frida Karlsson och Maja Dahlqvist får inte hjälp av landslaget med viktiga skidtestningen under försäsongen:
Därmed har stjärnorna fått en ny utmaning.
Skidor. • Publicerad 1 juni 2022
Landslagschefen Anders Byström och längdchefen Lars Öberg, bekräftar att landslaget inte kommer att hjälpa Frida Karlsson och Maja Dahlqvist med skidtester inför säsongen.
Landslagschefen Anders Byström och längdchefen Lars Öberg, bekräftar att landslaget inte kommer att hjälpa Frida Karlsson och Maja Dahlqvist med skidtester inför säsongen.Foto: ULF PALM / TT

När det blev klart att Frida Karlsson och Maja Dahlqvist lämnar landslaget var de trygga med bland annat bra personliga tränare och andra stödfunktioner i sina team. Men Per Nilsson, som är Frida Karlssons tränare, bekräftar att de inte har någon materialexpert inom gruppen.

”Inget överskott”

Samtidigt ger ledningen för längdlandslaget tydligt besked att de inte kommer att hjälpa Frida Karlsson och Maja Dahlqvist med den viktiga skidtestningen under försäsongen:

Annons

– Dom har inte samma fördelar som de som är med i laget. Så är det ju. Det har vi pratat med dem om. Detta vet de. Vi har fokus på de som är med i landslaget, säger landslagschefen Anders Byström.

Han får medhåll av längdchefen Lars Öberg:

– Absolut. Vi har inget överskott i vallateamet. Det är fokus på A-laget. Precis som Anders (Byström) säger.

Skidtesterna

Under våren, sommaren och hösten sker ett viktigt arbete när det gäller materialet. På våren sker urplockning av säsongens skidnyheter. Dessa skidor testas sedan för att kontrollera spann och slipning. Det är tester för att skapa ett bra grundpaket av skidor för olika fören. Detta är ett arbete som till stor del sköts av landslagets vallateam i samarbete med skidfabrikanterna.

Högt rankade

Men nu kan det alltså bli annorlunda förutsättningar för Frida Karlsson och Maja Dahlqvist. Men än så länge är Per Nilsson inte orolig.

– Inte just nu, men skulle det fortgå…. Man borde ha några tester under sommardelen, svarar han eftertänksamt.

Han menar samtidigt att det kan ligga i skidfabrikanternas intresse att de svenska skidessen får bra skidor i vinter. Båda är högt rankade i sina respektive skidmärken:

– Jag kan inte tänka mig att fabrikanterna vill att de står utan skidor. De har ju också representanter ute på världscupen.

Bokat fredssamtal

I samband med beskedet om att Frida Karlsson och Maja Dahlqvist lämnar landslaget kom signaler om att de var både arga och besvikna. De kände sig svartlistade. Samtidigt handlar det om att de ska bli vänner med landslagsledningen innan tävlingssäsongen startar. Därför har landslagschefen Anders Byström agerat direkt:

– Jag har redan bokat ett möte med dem individuellt. Nog kommer vi att prata, det är inget konstigt. Att säga att vi inte är vänner är felaktigt.

Annons

Han fortsätter:

– De kommer ju att vara med i vinter igen. Då är det jätteviktigt att vi har en relation och det tror jag också de tycker. De har sagt till oss att de vill landslagets bästa och kommer att vara stolta när de får på sig sin landslagsdräkt.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons