Annons

"Ingen utom Bjørgen kan mäta sig med henne"

Skidexperten Torgny Mogren tvekar inte – Therese Johaug är en av tidernas största skidåkare.
Skidor • Publicerad 4 mars 2022
Therese Johaug tog tre OS-guld i Peking. Arkivbild.
Therese Johaug tog tre OS-guld i Peking. Arkivbild.Foto: Jae C. Hong/AP/TT

Beskedet att Therese Johaug avslutar sin elitsatsning kom som en överraskning för Mogren.

Radiosportens expert trodde att norskan skulle satsa över VM nästa år, för att sedan lägga av inför det mästerskapslösa 2024.

Annons

Att Johaug fullbordade sin karriär med tre OS-guld i Peking kan vara en anledning till att hon slutar redan, tror Mogren.

– Samtidigt är det en tuff idrott och har man haft så stora framgångar blir man kanske lite mätt på det och saker blir viktigare än att träna hårt och åka runt i världen och vinna skidlopp.

Jämnare världscup

Johaug har de senaste åren varit skidåkningens stora dominant, och Mogren ser inte att någon åkare kan ersätta henne.

– Det finns ingen som jag ser i dag som kommer kliva in och vara lika dominant som hon. Som det ser ut har det varit: 'Etta Johaug' och det har man tagit med sig när man har refererat loppen, att det blir spännande om platserna två till sex. Nu blir det jämnare, säger han.

Dopningsavstängningen 2017 är en mörk del av Johaugs annars lysande karriär, men Torgny Mogren tror inte att den kommer att påverka hennes eftermäle.

– Själv känns det som man har glömt eller förträngt det där. Det slog ner som en bomb först men sen fick man reda på hur det hade hänt; att hon har nog tagit den här läppsalvan för sina munsår och alla som har sett henne vet att hon har problem med det.

– Nu kan hon ta vilken läppsalva hon vill!

Frågetecken kring Kalla

En åkare som varit med under hela Johaugs karriär är den svenska stjärnan Charlotte Kalla, 34. Och det är inte omöjligt även Kalla lägger av efter säsongen.

– Jag vet inte om hon försöker ett år till eftersom det varit en så fantastiskt dålig säsong i år. Det ser tungt och orkeslöst ut när hon åker, inte alls som hon brukar. Det kan mycket väl vara så att det här är sista året. Eller också vill hon ha lite upprättelse.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons