Annons

Man United vidare – trots Johnssons storspel

Karl-Johan Johnsson radade upp den ena spektakulära räddningen efter den andra.
Men trots svenskens storspel är det slutspelat för FC Köpenhamn i Europa League.
Manchester United vann med 1–0 och är vidare till semifinal.
Fotboll • Publicerad 10 augusti 2020
Karl-Johan Johnsson stoppar Marcus Rashfords avslut – med en av många fina räddningar mot Manchester United.
Karl-Johan Johnsson stoppar Marcus Rashfords avslut – med en av många fina räddningar mot Manchester United.Foto: Sascha Steinbach/AP/TT

Det var svensktätt värre på Rheinenergiestadion i Köln där FC Köpenhamn tog sig an Manchester United i Europa Leagues kvartsfinal.

Victor Nilsson Lindelöf (inbytt i den andra halvleken) inledde på bänken för United, precis som Pierre Bengtsson (inbytt i första) och Sotirios Papagiannopoulos i FCK.

Annons

En som däremot startade var Karl-Johan Johnsson – och tur var väl det för dansklaget. För om det inte vore för den svenske landslagsmålvakten hade Manchester Uniteds segersiffror blivit betydligt större.

Krävdes straffspark

Johnsson hade visserligen stolparna på sin sida när både Mason Greenwood och Bruno Fernandes sköt i trävirket – men när bollarna väl gick på mål stod 30-åringen i vägen, oavsett hur välriktade och tunga avsluten var.

Efter att ha hållit Manchester Uniteds anfall stången i 90 mållösa minuter plus tilläggstid krävdes det en straff i början av förlängningen för att få hål på svensken.

Köpenhamnsförsvararen Andreas Bjelland var den som gjorde ner Anthony Martial och gav Fernandes chansen från elvameterspunkten. Johnsson gick åt rätt håll men kunde inte nå portugisens hårda avslut.

Tvingade att ösa på framåt efter baklängesmålet blottade sig FCK bakåt – vilket tvingade Johnsson att fortsätta briljera. Gång efter annan parerade han när 2–0 hängde i luften, utan att släppa någon mer boll förbi sig.

Matchen slutade 1–0 till Manchester United som därmed är vidare till semifinal där antingen Wolverhampton eller Sevilla står för motståndet.

Inter vidare

Samtidigt i Düsseldorf avgjordes en annan kvartsfinal i ett betydligt tidigare skede. Redan i den 20:e minuten kom målet som skickade Inter till semifinal.

Belgaren Romelu Lukaku lyckades, trots att han hade en försvarare hängande över sig, rulla in 2–0 mot Bayer Leverkusen.

Bara fem minuter tidigare hade Nicolo Barella gjort 1–0 för den italienska storklubben, detta efter att han fångat upp en andraboll utanför straffområdet och hittat det bortre hörnet med ett rappt avslut.

Bayer Leverkusen reducerade kort därpå genom Kai Havertz – men Inter höll undan och är därmed vidare. I semifinalen väntar antingen ukrainska Sjachtar Donetsk eller schweiziska Basel som drabbar samman på tisdagen.

Europa League avgörs det här året från och med kvartsfinalspelet med enkelmöten i Tyskland på grund av coronapandemin.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons