Annons

IOK-basens varning: Kan bli politiska redskap

IOK-ordföranden Thomas Bach varnar olympiska idrotter för politisk inblandning, som Wimbledon där ryska och belarusiska tennisspelare stoppas.
Olympiskt • Publicerad 9 juni 2022
IOK-ordföranden Thomas Bach. Arkivbild.
IOK-ordföranden Thomas Bach. Arkivbild.Foto: Petros Giannakouris/AP/TT

Bach menar att den brittiska regeringen lade sig i och hindrade Wimbledon från att tillåta ryssar och belarusier i sommarens grand slam-turnering på gräs.

Tennisen tillåter annars att ryssar och belarusier spelar på tourerna och i grand slam-turneringar, som neutrala idrottare, däremot är de portade från nationstävlingar.

Annons

– Vi behöver få regeringars respekt för vår roll. Se på tennisen, i Paris kunde ryssar spela som neutrala aktiva, i Wimbledon har regeringen sagt "inte en chans". Tillåter vi det här ger vi efter och då är vi förlorade, säger Bach vid mötet med sommaridrotternas organisation Asoif, enligt sajten Inside the games.

– Hur ska man kunna garantera rättvisa internationella tävlingar om regeringar beslutar, enligt sina egna politiska intressen, vilka som får vara med eller inte? I dag handlar det om Ryssland och Belarus, i morgon kan det vara ditt land. Det finns inget land i världen som älskas av alla regeringar.

Rättvisa tävlingar

Bach menar att det som Wimbledon och Storbritannien gjort går emot allt som den olympiska rörelsen står för – om det är så att regeringar får bestämma.

– Då blir vi politiska redskap och kan inte garantera rättvisa tävlingar.

Internationella olympiska kommittén (IOK) har uppmanat idrotter att införa sanktioner mot Ryssland, för invasionen av Ukraina, och Belarus för att ha stöttat Ryssland. Men enligt Bach handlar det enbart om att Ryssland bröt mot den olympiska vapenvilan då man inledde invasionen den 24 februari.

– Alla som stödjer kriget kan och borde bli sanktionerade. Men alla som inte stödjer kriget, deras rättigheter måste respekteras av våra egna regler och internationella lagar, menar Bach.

Skyddsskäl

IOK-basen säger också att i vissa fall har ryska och belarusiska aktiva stoppats av skyddsskäl.

– I vissa länder är det så hård stämning mot ryssar och belarusier att deras säkerhet inte kan garanteras, säger Bach.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons