Annons

IOK stoppar hyllningen till Liv

Valentina Lizana Wallner hade tänkt hylla sin idol Stefan Liv under OS.
Nu stoppas hon av Internationella olympiska kommittén. Porträttet på Liv måste tejpas över.
Sport • Publicerad 6 februari 2014

– Självklart känns det väldigt tråkigt, sade hon efter 5–1-segern över Schweiz.

Segern i OS-genrepet var ett perfekt avstamp inför OS-turneringen.

Annons

Samtidigt grumlades den av IOK:s beslut att stoppa hennes hyllning till Stefan Liv. Modomålvakten spelade halva matchen mot Schweiz och gjorde det med porträttet på Liv övertäckt.

– Vi fick veta det i går kväll. Man får inte ha bilder och namn på masken, det är jättereglerat, berättade lagledaren Stefan Landberg.

Lizana Wallner hade den förre landslagsprofilen som idol när hon växte upp och träffade honom i OS i Vancouver när bägge var tredjemålvakter i sina landslag. Efter flygolyckan i september 2011 i Jaroslavl som utplånade hela Stefan Livs lag har Lizana Wallner haft hans namn på sin klubba. Till OS i Sotji hade hon låtit måla hans porträtt på höger sida av hjälmen.

– Jag visste inte att man inte fick ha det. De menar att om jag kan göra Stefan Liv som porträtt kan någon annan göra något politiskt, sade hon.

TT: Vad tycker du om den förklaringen?

– Det är som det är, sade Lizana Wallner som till allehanda.se sade att hon tyckte det var "lite löjligt".

Lizana Wallner var nöjd med sitt spel i genrepet inför OS-premiären på söndag mot Japan. Hon fick släppa en puck förbi sig – ett friläge från Phoebe Stanz. Om det blir hon eller veteranen Kim Martin Hasson som står i premiären mot Japan bestäms dagen före match.

– Båda är fullt godkända. Kim håller nollan och "Valle" gjorde det bra också, sade assisterande förbundskaptenen Leif Boork efteråt.

Det var en match med udda inramning. Båda lagen spelade i träningströjor och utan matchklocka och sekretariat. Matchtiden var 3x25 minuter – rullande tid.

Sverige gjorde fyra av fem mål under matchens andra halva – Anna Borgqvist, Brynäs, svarade för tre mål – och svenskorna var snäppet bättre än Schweiz som ligger före på världsrankingen.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons