Annons

"Jaaaaa - vi är tillbaka!"

Östers spelare jublar på Östergatans restaurang i kväll sedan den allsvenska platsen säkrats tack vare Värnamos sensationella 3-2-seger borta mot Halmstads BK.
– Detta är den bästa dagen i mitt liv, säger Österanfallaren Matteo Blomqvist-Zampi.
Sport • Publicerad 21 oktober 2012
Östers spelare jublar på Östergatans restaurang sedan de allsvenska biljetterna säkrats på söndagskvällen. Foto: LENA GUNARSSON
Östers spelare jublar på Östergatans restaurang sedan de allsvenska biljetterna säkrats på söndagskvällen. Foto: LENA GUNARSSONFoto: 

Östers IF spelar alltså i fotbollsallsvenskan 2013. Värnamo vände ett 0-2-underläge till 3-2-seger borta mot Halmstads BK. Därmed blev Öster definitivt allsvenskt igen.

När Halmstad tog ledningen med 2-0 och matchuret tickade fram till 87 spelade minuter på Örjans Vall var det inte mycket som talade för Värnamoseger eller Österjubel.

Annons

Men Vlado Zlojutro gjorde 1-2 på straff. Sedan gjorde Dzenis Kozica två mål på övertid och plötsligt var det Värnamo som tog alla tre poängen.

Poäng som kan visa sig livsviktiga för det bottenkämpande tidigare jumbolaget - och som alltså också betyder att Öster definitivt kan kvittera ut de allsvenska biljetterna.

Öster före detta damtränare Jörgen "Divan" Petersson ledde alltså sitt Värnamo till en seger som förde upp smålandsrivalen Öster till högsta serien.

– Vi har gjort det här otroligt bra. Visst hade vi helst säkrat uppflyttningen tidigare, men nu känner vi alla en enorm glädje. Jag gläds med killarna och fansen, säger Östers ordförande Sven Johannesson i en första kommentar.

– Vi har vågat satsa på sistone och känner oss redo för allsvenskan. Vi har inte massor av pengar, men inte heller några miljonskulder, säger Johannesson.

Svenska fotbollförbundets före detta ordförande Lars-Åke Lagrell mejlar: "Stort grattis till Östers IF!!!"

Och Östers klubbchef Peo Jönsson säger:

– Fantastiskt. Jag följde HBK-matchen på webbradion och när den var slut ringde Kuno. Då bara skrek vi båda två...

Måndag klockan 18 kommer spelare och ledare att hyllas på Stortorget i Växjö. Musik, tal och intervjuer står på programmet. Bandet Zebrakings inleder underhållningen vid Stortorget redan kl 17.30.

Dan Magnusson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons