Annons

"Jag är intresserad av att vara nummer två"

Roger har landat.
Det kunde vara titeln på en spännande amerikansk thriller, men det kan också vara verkligheten i Stockholm Open.
Sport • Publicerad 20 oktober 2010

Att tidernas störste tennisspelare, schweizaren Roger Federer, lockats till Sverige är till stor del en Växjö TS-ares förtjänst.

Jonas Björkman, Stockholm Opens nye marknadschef, och hans radarkompis Thomas Johansson har jobbat hårt för att få Roger Federer till sin tävling.

Annons

– Vi har en god relation till Roger, vi känner varandra väl, och visst har vi väldigt stor del i att han kom hit. Vi började påverka Roger redan i slutet av förra året i London. Vi berättade för Roger att han var vårt prio ett, säger Jonas Björkman.

På tisdagen var Jonas Björkman och Thomas Johansson två belåtna män.

Världstvåan Roger Federer satt på podiet på presskonferensen på en av Kungliga tennishallens squashbanor. Lokalen var proppfull med mediafolk.

– Jag är tänd och jag hoppas spela bra i veckan. Jag har ingen jetleg, jag har haft perfekt sömn, och jag är inte trött efter finalen i Shanghai (förlust mot Andy Murray), säger Roger Federer.

– Eftersom 80 procent av mina tävlingar är i Grand Slam och Masters-serien vill jag då och då spela mindre tävlingar. Helt enkelt se något nytt och jag hade varit här för två år sedan om inte min rygg sagt ifrån.

Han talar om sin vänskap med de svenska spelarna och han talar om hur bra han tyckte om Stockholm Open när han spelade här för tio år sedan. Då satte förre Växjöspelaren Andreas Vinciguerra stopp för Roger Federer.

Numera är Roger Federer, utnämnd till världens bästa idrottsman alla kategorier fyra år i följd och vinnare av 16 Grand Slam-bucklor i singel, detroniserad till andraplatsen på världsrankingen. Spanjoren Rafael Nadal leder.

Hur känns det att vara tvåa efter nästan sex år som världsetta?

– Jag är inte intresserad av att vara nummer två, tre eller fyra. Jag är nummer ett eller inget. Det finns ingen bättre känsla än att vara bäst, svarar schweizaren.

– Bra spel i Grand Slam och att vara nummer ett går hand i hand. Därför är jag noga med min planering och vill ha mitt tävlingsprogram klart minst nio månader i förväg.

Annons

Har du hungern kvar?

– Ja, det är stödet från publiken kring centercourten som driver mig. Som barn var jag bollpojke hemma i Basel och ända sedan dess har min dröm varit att spela mot de bästa på centercourten.

Roger Federer tar tid på sig i regnet av frågor. Han liksom känner av läget, vet vilken följdfråga som ska komma, och levererar ett uttömmande svar.

– Roger är otroligt professionell. Han har ett enormt värde för en turnering, säger Jonas Björkman.

Hur mycket Federer kostar för Stockholm Open är en väl bevarad hemlighet. I korridorerna i Kungliga nämns allt från två miljoner till sju miljoner kronor i startpengar.

– Vi nämner inga summor, säger Jonas Björkman.

En sak är säker. Växjö TS-profilen ser fram emot drömfinalen: Roger Federer-Robin Söderling.

Sven Elofsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons