Annons

Janne Andersson: "Är hellre svensk än norsk"

I kväll möts de på Friends Arena – idrottsnationerna Sverige och Norge.
Men när Sveriges förbundskapten Janne Andersson och kaptenen Emil Forsberg får frågor om vilket land som är bäst bjöds det på pikar.
Fotboll • Publicerad 5 juni 2022
Janne Andersson skickade pikar mot Norge under presskonferensen inför derbyt i Nations League.Foto: Ali Lorestani/TT

Norge har länge varit nummer ett som skidnation. Norske tennisundret Casper Ruud har precis gått till final i Franska mästerskapen och i fotboll har de fått en världsstjärna i form av Erling Haaland.

En norsk reporter ställde under presskonferensen frågan om vilken idrottsnation som nu är störst.

Annons

– Handboll är ni ju bra i och det är tråkigt, skämtade Janne Andersson och fortsatte:

– Men vi kan väl ta lite stavhopp med Armand Duplantis, ryttarlandslag och Daniel Ståhl? Då har vi (Sverige) några grejer utöver fotboll.

Ständig rivalitet

Emil Forsberg var inte heller sen med skämten och gav Norge en pik om landets missade EM-spel.

– Det var trevligt att spela EM i somras, sade han skrattandes.

Rivaliteten mellan länderna har alltid funnits med i idrottssammanhang. Norske kaptenen Martin Ødegaard är inne på att Norge är lillebror, men att det inte är hugget i sten.

– Sverige har varit en slags storebror de senaste åren, de har varit i fler mästerskap och gjort det bättre än oss, vi känner att det är dags att ändra på det, sade han till NTB.

Janne Andersson välkomnar ändå rivaliteten länderna emellan.

– Det är lite extra prestige med att möta de närmsta länderna, det finns en rivalitet på naturligt sätt och när Lars Lagerbäck var förbundskapten (för Norge) var det lite extra.

Bättre än Zlatan?

En norsk reporter frågade också om stjärnan Erling Haaland, som nyss sålts till Manchester City, kan bli bättre än Zlatan Ibrahimovic.

– Han är redan tillräckligt bra så han kan stanna där han är. Det räcker för mig, svarade Janne Andersson.

Annons

Norge har ett bättre fotbollslandslag än på länge med stjärnor som Erling Haaland, Martin Ødegaard, Sander Berge och Joshua King. Något som Andersson bara tycker är roligt för skandinavisk fotboll.

Men han påpekar också att Sverige har ett par spännande framtidsnamn.

– Det är en bra generations fotbollsspelare Norge har, men snart måste jag börja rabbla upp våra unga spelare med Alexander Isak och Dejan Kulusevski, för det kommer många här med.

Förbundskaptenen summerade sedan diskussionen, kort och slagkraftigt.

– Jag är hellre svensk än norsk.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons