Annons

Janssons landslagskritik: Fick ta nästan all skit

Brentfordbacken Pontus Jansson, som slutade i landslaget i fjol, lyfter på locket och berättar om hur landslaget behandlat honom.
Fotboll • Publicerad 5 juni 2022
Pontus Jansson i landslagsdressen några månader innan han tackade för sig. Arkivbild.
Pontus Jansson i landslagsdressen några månader innan han tackade för sig. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Premier League-proffset "Ponne" slutade i fjol i landslaget, men det har inte gjort honom mindre aktuell.

Under rådande försvarskris ringde Janne Andersson och fråga om han kunde revidera sitt beslut.

Annons

– När det var samma läge igen tycker jag det är min skyldighet att undersöka med honom utifrån att han kan vårt spelsätt och har varit med på så många samlingar innan, sade Andersson inför Norgematchen.

Dörren förblir däremot stängd och för Sydsvenskan berättar Jansson om hur han upplevt sin tid med landslaget där det finns en del som skaver.

"De kastade ut mig"

Under Nations Leagues A-gruppspel hösten 2020 spelade han i båda förlustmatcherna mot Kroatien (1–2) och Portugal (0–3). Efterspelet gjorde honom besviken.

– Jag fick ta nästan all skit för två dåliga landskamper. Okej, jag gjorde ett stort misstag mot Kroatien som ledde till förlust. Mot Portugal sen var alla klappkassa, men jag var den som fick vara ansiktet utåt för det, säger Jansson.

Han utvecklar:

– Jag fick stå där helt själv, de kastade ut mig till medierna. Jag har inga problem med att ta kritik men ibland får det finnas en gräns. Att gå ut och möta media fem minuter efter man gjort två sämre landskamper och stå där helt själv och få fråga efter fråga och sen göra presskonferens, sen tv och upprepa samma saker gång på gång. Det kunde landslaget ha gjort bättre, de hade nog inte gjort så mot alla spelare.

Det var droppen

Pontus Jansson säger att han kanske inte riktigt tog chansen när han fick den men att mycket av luften gick ur när Janne Andersson övertalade Andreas Granqvist att stanna efter VM 2018, trots att han då spelade i Superettan.

– Hade man velat satsa på mig så kunde man gjort det ännu tydligare. Var det rätt beslut? (att övertala Granqvist) Jag vet inte. Men där började väl mitt tvivel, hur mycket vill de egentligen ha mig? För efter VM 2018 kände jag att nu är det väl dags för mig, men det var det inte.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons