Annons

Jerebko öppnar för comeback i VM-kvalet

Efter ett års frånvaro kan klubblöse Jonas Jerebko vara tillbaka i basketlandslaget i VM-kvalmatchen hemma mot Kroatien i februari.
Basket • Publicerad 13 december 2021
Jonas Jerebko i EM-kvalet i februari. Arkivbild.
Jonas Jerebko i EM-kvalet i februari. Arkivbild.Foto: Kenan Asyali/AP/TT

Sveriges största basketstjärna Jonas Jerebko, tidigare i NBA-lagen Detroit, Boston, Utah och Golden State, har varit klubblös sedan han lämnade ryska Chimki i januari.

I podden Bänkvärmarna berättar 34-åringen att han hoppas spela i den nordamerikanska basketligan igen och att han vill vara med när Sverige möter Kroatien i VM-kvalet i februari.

Annons

Basketherrarna möter först Kroatien på bortaplan den 25 februari och på hemmaplan i Avicii arena i Stockholm tre dagar senare.

– Jag kommer att vara landslagsredo 28 februari. Sedan får vi se vad som händer efter det, säger 34-åringen, stationerad i USA, i podden och fortsätter:

– Jag vet att jag kommer att vara i bra form och redo för match i Globen, match mot Kroatien. Förmodligen kommer jag att åka tillbaka till USA efter det.

Senast Jerebko, som spelar power forward, representerade Sverige var i EM-kvalsamlingen i Istanbul i februari i år.

– Jag har tränat under sommaren men jag har inte spelat basket på väldigt länge. Det är någonting jag ska börja göra. Jag sköt lite i går, lite i förrgår. Jag ska börja på riktigt nu i veckan och göra mig redo inför de här landslagsmatcherna, säger Jonas Jerebko.

Han tror att han har ett par säsonger till i sig innan han avslutar karriären.

– Om de är ett år eller två år, det vet jag inte. Jag tar det säsong för säsong, jag börjar bli sugen igen.

Fakta: Basketherrarnas kval till VM 2023

25/11 2021: Finland (hemma), 72–62

28/11 2021: Slovenien (borta), 89–94

25/2 2022: Kroatien (b)

28/2 2022: Kroatien (h)

30/6 2022: Finland (b)

3/7 2022: Slovenien (h)

De tre bästa lagen tar sig vidare till andra rundan av VM-kvalet. VM-slutspelet spelas i Indonesien, Japan och Filippinerna 25 augusti–10 september 2023.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons