Annons

Judoförbundet bryter helt med Putin

Rysslands president Vladimir Putin fråntas permanent titeln som hedersordförande för det internationella judoförbundet (IJF).
Judo • Publicerad 7 mars 2022
Vladimir Putin är inte längre en del av det internationella judoförbundet. Arkivbild.
Vladimir Putin är inte längre en del av det internationella judoförbundet. Arkivbild.Foto: Alexei Druzhinin/AP/TT

På söndagen meddelade IJF att Putin och oligarken Arkady Rotenberg, Putins före detta sparringpartner och medlem i förbundets exekutiva kommitté, helt fråntas sina titlar.

Efter att Ryssland invaderat Ukraina stängdes först Putin av, en avstängning som nu blivit en regelrätt petning.

Annons

"I ljuset av den pågående krigskonflikten i Ukraina har Internationella judoförbundet stängt av herr Vladimir Putin som hedersordförande och ambassadör för Internationella judoförbundet", skrev IJF för en dryg vecka sedan.

Putin har svart bälte i judo och har gett ut boken "Lär dig judo med Vladimir Putin". Han har beskrivit sitt intresse för kampsport som seriöst och säger sig särskilt uppskatta filosofin, kulturen, relationen med motståndaren och reglerna för strid.

IJF tillåter att ryska judokas deltar i internationella tävlingar, men under neutral flagg och har ställt in grand slam-tävlingen i Kazan i Ryssland i maj.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons