Annons

Junland om coronakaoset: "En liten chock"

Coronapandemin slog ut nästan hela Linköpings SHL-lag.
Efter drygt tre veckor av sjukdom och återhämtning väntar en rivstart med tre matcher på fem dagar. Lagkaptenen Jonas Junland känner både oro och glädje:
Ishockey • Publicerad 9 november 2020
Linköpings lagkapten Jonas Junland om coronakaoset i klubben:
Linköpings lagkapten Jonas Junland om coronakaoset i klubben:Foto: Stefan Jerrevång/TT

Sex av SHL:s lag har drabbats av smittspridning med covid-19 och fått matcher uppskjutna.

Inget lag har dock råkat så illa ut som Linköping där 24 personer i och runt laget testades positivt för covid-19 efter matchen mot Skellefteå – som väntar på hemmaplan i morgon – på bortaplan den 17 oktober.

Annons

Linköpingsbacken Junland, med meriter från både NHL och Tre Kronor, sätter ord på de turbulenta veckorna:

– Först är det en liten chock att få corona. Man vet ju hur det ser ut i omvärlden, men när man väl sitter där och konstaterar att man själv och ens lagkamrater har corona så blir man lite ödmjuk och inser att det är tufft, säger han och fortsätter:

– Sedan tar man sig igenom den perioden och kommer tillbaka, men då känner man att kroppen har fått en liten törn. Återhämtningen är sämre. Nu har det vänt till fjärilar i magen och att det ska bli kul med hockey.

"Vi har haft tur"

Jonas Junland, 32, beskriver sina symptom som en förkylning, men att andningen påverkades.

– Jag hade väl trott att jag var förkyld om det inte hade varit så att ett par lagkamrater testades och fick positiva svar. Jag och resten av lagkamraterna har ju klarat oss oförskämt bra. Vi har haft tur. Jag har den största respekt för de som har det betydligt jobbigare. Jag upplever det inte som att det varit jättejobbigt, mer än att kroppen har tagit lite stryk, säger han.

När Linköping var tillbaka i träning fick de drabbade spelarna ta det stegvis. Från lättare cykelpass i början till ispass i förra veckan.

Linköping har – precis som Djurgården – fått fem matcher uppskjutna. Det innebär ett tätt matchande framöver. Fyra av de fem närmaste veckorna har Linköping tre matcher i veckan. De närmaste tolv dagarna väntar sex matcher.

Linköpingsbacken erkänner att det finns en oro för hur kroppen ska reagera.

– Ja, det är klart i och med att det varit ofrivillig vila. Vi som har något år på nacken är ju lite mer skadebenägna så personligen känner jag att man vill komma in i det och hitta en bra rytm direkt. Då går det nog bra.

– Jag spelar gärna tre dagar i veckan, sedan handlar det om att ta hand om sig själv mellan matcherna.

"Största respekten"

Annons

Linköping ligger sist i tabellen med sex poäng på åtta matcher. Så pressen att prestera finns där direkt.

– Jag känner mig positiv över att vi fick ett break och har fått rannsaka oss själva. Vi tycker fortfarande vi har ett bra hockeylag, men att vi inte har presterat tillräckligt jämnt och bra.

Med en stor smittspridning just nu råder det delade meningar om SHL över huvud taget borde spela.

– Jag har sagt vid ett flertal tillfällen att det som är skönt med att vara spelare är att de besluten inte ligger på mitt bord. Vi blir tillsagda av ligan och våra klubbar vad som gäller. Däremot tycker jag att vi som spelare i ligan måste ha den absolut största respekten över att det här är ett virus som många kan bli sjuka av. Det sprider sig väldigt fort. Vi ska inte smitta varandra och är man det minsta osäker så bör man hålla sig borta från sitt lag.

Fakta: Tisdagens matcher

Matcherna i SHL:s återstart efter landslagsuppehållet:

Färjestad–Leksand, Linköping–Skellefteå, Växjö–Örebro, Oskarshamn–Djurgården, Luleå–Frölunda, Malmö–Rögle. Matchen Brynäs–HV71 är uppskjuten på grund av smittspridning i Jönköpingslaget.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons