Annons

Kalla om tunga avhoppen: "Ingen jättedramatik"

Linn Svahn, Frida Karlsson och Maja Dahlqvist har valt att göra ett eget upplägg utanför skidlandslaget.
Något även Charlotte Kalla, 34, gjorde tidigare under karriären.
Längdskidor • Publicerad 8 juni 2022
Charlotte Kalla gjorde sitt sista skidlopp under SM i Piteå i våras. Arkivbild.
Charlotte Kalla gjorde sitt sista skidlopp under SM i Piteå i våras. Arkivbild.Foto: Jens Ökvist/TT

Charlotte Kallas tid som elitåkare är över. Nu väntar nya uppdrag för skidikonen som är ny ambassadör för fjällturismbolaget Skistar där hon bland annat ska vara med och utveckla nya träningskläder.

Samtidigt som Kalla har lagt skidorna på hyllan och ägnar sig åt annat har flera av hennes tidigare landslagskollegor lämnat det svenska skidlandslaget.

Annons

Linn Svahn, Maja Dahlqvist och Frida Karlsson väljer alla att stå utanför landslaget under försäsongen för att i stället genomföra egna satsningar. Trion kommer dock att resa med landslaget under tävlingssäsongen och tävla för Sverige.

– Jag har för dålig insyn hur dialogen och resonemanget har gått om vad som har viktat för och emot. Men landslaget är superviktigt och egentligen är det ingen jättestor dramatik, de kommer sätta sin försäsongsträning själva vad jag kan se utifrån. Sen är det på landslagsarenorna de vill vara och behöver vara på för att representera Sverige i världscupen och VM i Planica. Jag hoppas att det kommer vara starka och snabba åkare i Slovenien (på VM), säger Charlotte Kalla.

Inte fått frågan

Kalla valde samma väg som Svahn, Dahlqvist och Karlsson för några år sedan. Däremot har hon inte fått någon fråga från utbrytartrion om hur det är att träna utanför landslaget.

Mellan 2016 och 2018 tränade Kalla utanför landslaget och under den perioden tog hon flera VM- och OS-medaljer, bland annat OS-guldet i skiathlon. Hon menar på att oavsett om man tränar utanför eller med landslaget så handlar det om hur man presterar i skidspåret.

– I slutändan handlar allt om resultat. Jag hoppas och tror att det kommer att vara starka tjejer, både de som har förberett sig i landslaget och utanför när medaljer ska delas ut i vinter.

Dialog med landslaget

Charlotte Kalla berättar att det just nu är en speciell tid i livet. Ambassadörsuppdraget för Skistar är det första officiella uppdraget hon hoppar på sedan karriären tog slut i våras.

Men hon har fler järn i elden – bland annat inom landslaget.

– Vi har en dialog där. Dels har jag redan satt igång att vara med i en projektgrupp som reder ut hur återväxten ser ut på damsidan. Så där är vi i startgroparna med att sammanställa statistik för att se var tappet är. Sen ska vi göra mer enkäter och djupintervjuer. Det är superintressant och en sida som jag tidigare inte har haft koll på. Sen har vi även andra dialoger, säger hon.

TT: Vad är det för dialoger?

– Det är hur jag skulle kunna bidra med den erfarenhet som jag sitter på rent konkret ute i verksamheten. Vi behöver planera lite mer och utveckla de tankarna innan vi kan berätta något mer.

Fakta: Charlotte Kalla

Född: 22 juli 1987 i Tärendö (34 år).

Klubb: Piteå Elit SK.

Främsta meriter: 3 OS-guld (10 km fristil 2010, stafett 2014, skiathlon 2018), 6 OS-silver, 3 VM-guld (sprintstafett 2011, 10 km fristil 2015, stafett 2019), 6 VM-silver och 4 VM-brons, 12 individuella segrar och totalt över 50 pallplatser i världscupen. Tilldelades Jerringpriset 2008 och Bragdguldet (tillsammans med stafettlaget) 2014.

Fakta: Charlotte Kalla

Sprintstjärnan Linn Svahn meddelar i mitten av maj att hon väljer att stå utanför landslaget den kommande säsongen. Svahn stod över den senaste säsongen för att rehabilitera sin skadade axel. Skälet till att stå utanför landslaget säger hon är för att få jobba tajtare med sitt eget team på hemmaplan och kunna lägga upp en optimal plan för återhämtningen efter skadan.

När landslagstrupperna sedan presenteras uppges att flera längdstjärnor inte accepterar de nya landslagsavtalen eftersom att de inte får marknadsföra sina egna sponsorer tillräckligt.

Nu har två andra av de största svenska stjärnorna bestämt sig för att stå utanför landslaget, Frida Karlsson och Maja Dahlqvist. Skälet är att de inte vill vara med på landslagets alla läger utan ha mer flexibilitet och kunna sköta mer av träningen på hemmaplan. De säger att det inte handlar om ekonomi, att de var villiga att avstå från all ersättning bara för att få få jobba mer med sitt eget team.

Landslagsledningen anser att alla landslagsåkare ska vara med på alla samlingar och läger under försäsongen, att det är just detta som är landslagets framgångskoncept – att alla sporrar varandra och gör varandra bättre.

Skidstjärnorna som väljer att stå utanför landslaget kommer att resa med landslaget under tävlingssäsongen och tävla för Sverige.

Det är inte ovanligt att landslagsåkare väljer att stå utanför landslaget under en eller flera säsonger. Charlotte Kalla har gjort det tidigare liksom Anna Dyvik den senaste säsongen. Nu är hon tillbaka i landslaget igen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons