Annons

Kallas hyllning: Shit, vilken karriär

Norska skiddominanten Therese Johaug lägger av efter säsongen.
Nu hyllas hon av konkurrenten Charlotte Kalla.
Skidor • Publicerad 4 mars 2022
Charlotte Kalla omfamnar Therese Johaug. Arkivbild.
Charlotte Kalla omfamnar Therese Johaug. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Beskedet kom på torsdagen inför lördagens tremil i världscupen i Holmenkollen.

Det innebär att en av skidvärldens största tackar för sig. Therese Johaug kan stoltsera med bland annat 4 OS-guld, 14 VM-guld och 78 världscupsegrar under en lång och framgångsrik karriär.

Annons

– Det är en fantastisk idrottskvinna. Shit, vilken karriär som hon har bakom sig. Det finns inte ord för att beskriva hur imponerande den är, säger Charlotte Kalla.

"Väldigt stor profil"

Kalla, som bara är ett år äldre än Johaug, har varit med nästan hela resan. Norskan slog igenom tidigt med ett VM-brons på tremilen i Sapporo som 19-åring. Hon har sedan radat upp framgångar i både mästerskap och världscup.

– Det är häftigt hur hon hela tiden har kunnat utvecklas och bli en bättre skidåkare, säger Kalla.

Den rutinerade svenskan anser att det jämnats ut lite i toppen de senaste åren. Frida Karlsson har bland annat lyckats besegra Johaug två gånger på 10 kilometer i vinter.

Men det återstår att se om någon skidåkare kan ta över stafettpinnen från Johaug och bli lika dominant.

– Det är en väldigt stor profil som försvinner. Det är väl inte helt klart om det kommer att kunna finnas någon som kommer att kunna vara så dominant som hon har varit, säger Kalla.

Kalla vill själv inte tänka på att lägga skidorna på hyllan. Hon väntar med sådana beslut till efter säsongen.

Vill se formbesked

Nu har hon fullt fokus på lördagens tremil.

– Jag är nyfiken på hur det kommer att kännas i morgon nu när vi flyttat ner till lågland med lättare före (än på OS i Kina). Och att man också fått landa efter OS och genomfört lite bra grundträning, säger hon.

För första gången i karriären fick Kalla lämna ett OS utan medalj. En 19:e plats i den inledande skiathlonen blev hennes bästa resultat.

Annons

Hon håller tummarna för bättring i Holmenkollen.

– Jag hoppas att känslan är en helt annan än den var under OS, då tror jag att det kan bli ett bättre resultat, säger hon.

På torsdagen kom också beskedet att den tänkta världscupfinalen i Tiumen i Ryssland inte flyttas, utan ställs in helt och hållet. Internationella skidförbundet (Fis) lyckades inte hitta någon ny arrangör.

Därmed blir tremilen i Holmenkollen den näst sista världscuptävlingen för Kallas del den här säsongen. Sedan återstår bara världscupen på hemmaplan i Falun nästa helg.

– Det känns trist att det inte blir någon världscupavslutning, men jag förstår samtidigt att det blir kort om tid för någon annan arrangör att ta vid, säger hon.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons