Annons

Kallt, tråkigt, dåligt, poänglöst

Kvicksilvret utanför Coop Arena visade minus 27.
Spelet inne i arenan var om möjligt ännu kallare.
Luleå–Växjö Lakers kan med fördel sorteras in mappen tråkiga elitseriematcher.
Sport • Publicerad 2 februari 2012
Luleås Elias Fälth jublar efter sitt segermål. Storspelande Lakersmålvakten Oscar Alsenfelt fick ge sig till sist. Foto: Fredrik Sundvall/Picagency
Luleås Elias Fälth jublar efter sitt segermål. Storspelande Lakersmålvakten Oscar Alsenfelt fick ge sig till sist. Foto: Fredrik Sundvall/PicagencyFoto: 

Matchen var dessutom bara drygt två minuter från att bli historisk. Om Elias Fälths skott efter 17.54 av den tredje perioden inte hade passerat Växjö Lakers storspelande målvakt Oscar Alsenfelt hade Luleå HF som första lag någonsin spelat två raka 0–0-matcher i elitserien.

Nu blev det 1–0.

Annons

Nu blev det noll Växjöpoäng.

Och om de objektiva glasögonen ska sättas på kan vi direkt konstatera att rättvisa skipades när Fälths puck träffade nätet bakom Alsenfelt.

– Luleå vinner välförtjänt, det är inget snack om det. Att deras mål kom så sent gör att det ändå känns oerhört surt. Oscar gav oss chansen att vara med i matchen i dag, sa tränaren Janne Karlsson.

Växjö tiggde stryk långa stunder och fick det till slut. Genom upprepat slarv i egen zon och ett agerande som helt frångick lagets defensiva principer blev det en match mellan Luleås anfallsimpotens och Oscar Alsenfelts fantastiska agerande som så när hade säkrat en lika orättvis som välkommen poäng till Växjö.

Redan i den första pausen skakade kapten Johan Markusson på huvudet när han intervjuades.

– Vi är inte nöjda med att göra det lilla enkla, förklarade han.

Just det. Det lilla enkla. Det är det lilla enkla som ofta gör den stora skillnaden. Att slå sarg ut istället för att vända om och ta ett par skär in i banan. Att titta upp och skanna av isen innan man skickar iväg en femmeterspassning till helt fel adress.

Det gick fel i går. Det mesta gick fel. Så många indianpass och individuella "hjärnsläpp" i ett lag är sällsynt på en så pass hög nivå som den svenska elitserien.

Bedrövligt försvarsspel gav ett ännu sämre anfallsspel där Mikael Erikssons överraskande skott utifrån och som träffade ribban bakom David Rautio var Växjös enda heta målchans i matchen. Uddlöst är inte ens ett förnamn på den undermåliga offensiv Växjö hade.

– Tyvärr. Vi skapade nästan ingenting, medgav Janne Karlsson.

Annons

Växjö sköt tolv (12) skott under matchen. Hälften av skotten sköts av de fyra anfallskedjorna – tillsammans:

? Josh Soares, Dennis Rasmussen och Tomi Kallio hade fyra.

? Steve Saviano, Brad Moran och Liam Reddox hade inget.

? Tomas Netik, Anders Eriksson och Peter Ölvecky hade ett.

? Mikael Eriksson, Erik Josefsson och Johan Markusson hade ett.

Mindre går det knappast att skapa.

Att Växjö går ner sig i enstaka matcher är dock ingen sensation. Laget är nykomling, har fortfarande en kärna av elitseridebutanter i truppen och Luleå kan vara en jobbig motståndare.

Mer sensationellt är Luleås nära nog totala oförmåga att göra mål. I går skapade man en hel del chanser på egen hand men bjöds på ständigt farliga lägen av Växjöspelarna. Oscar Alsenfelt var visserligen helt enormt bra men på alla de chanser hemmalaget skapade hade ingen protesterat om segersiffrorna blivit 5–0.

Luleås hockeylag påminner om en golfspelare som slår långt och har väl avvägda inspel men sedan blir värdelös när puttern ska plockas fram.

Man är helt enkelt inte tillräckligt skickliga på att avsluta.

Annons

En defekt som nästan gav Växjö en poäng.

– Vi är inte helt i form och i dag spelar vi inte alls så som vi vill. Jag tror att det beror på att vi är lite i obalans efter att ha fått tillbaka skadade spelare och fått in en del nya. Ändå känns det som att vi ändå "är där". Det kommande speluppehållet ska användas till att träna hårt, sa Janne Karlsson.

Daniel Enestubbe
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons