Annons

Kan Lakers spela med stort hjärta mot Luleå?

Sam Hallams ögon var svarta efter suddenförlusten mot Skellefteå.Han är lite muntrare nu, men efterlyser fokus till lördagens match i Vida Arena mot Luleå.
växjö • Publicerad 30 september 2016
Sam Hallam var kritisk mot sitt lags bristande fokus efter Skellefteåmatchen senast. Blir det gladare miner i Vida Arena mot Luleå? Foto: Robert Granström/TT
Sam Hallam var kritisk mot sitt lags bristande fokus efter Skellefteåmatchen senast. Blir det gladare miner i Vida Arena mot Luleå? Foto: Robert Granström/TT

– Grunden är att jag tycker att vi har en bra struktur och ett lag som följer riktlinjerna men samtidigt inte utnyttjar det på rätt sätt. Vi har inte den rätta "edgen" i spelet ihop med att vi tar idiotiska utvisningar på slutet som kostar oss matchen. Vi tog upp det i går och i dag och det gäller att ha fokus och närvaro och ta hand som känslostormarna. Det vi söker är flowet, där man känner mening och glädje i de små sakerna och riktar det åt samma håll för att göra matchavgörande prestationer, säger Hallam.

Nio poäng av tolv möjliga.

Annons

Det är ändå rätt skapligt, för att inte säga väldigt bra.

Likväl har Växjö Lakers ännu inte presterat någon direkt wow-hockey, inget spel som varit speciellt nära att motsvara de högt ställda förväntningar som finns på laget både utifrån och inifrån.

Nu: Luleå i Vida Arena. Alltid fysiskt. Alltid gnetigt. Alltid gnistbildande. Dessutom ett Luleå som gjort det bra så här långt. Krossat Linköping och Leksand och tagit en poäng på två jämna back-to-back-matcher mot Skellefteå. Det lär under alla omständigheter bli en tuff lördagsbatalj i Växjö.

Matchen är dessutom inte vilken som helst, inte bara en av 52. Det är matchen då Johan Markussons nummer 38 kommer att pensioneras och hängas upp i Vida Arenas tak. Den forne kaptenen ska hyllas på isen, och vad vore bättre om det lag han under nio säsonger tillhörde svarade för en insats som bär Markussons signum: stort hjärta, den slogan Växjö Lakers gjort till sin.

– Tröjhissningen gör att Johan Markussons "legacy" kommer att vila över Vida Arena och alla som är där kommer att kunna titta upp och se nummer 38 däruppe. Han var inte bara en bulldozer och en skottäckare utan är även en person som alltid värnar om andra. För honom och för Växjö Lakers har det alltid varit laget, laget och laget. Jag hoppas att vi kan spela på ett sätt som hedrar Johan Markusson, säger Sam Hallam.

Joakim Hillding är en spelare som fått sitta på bänken under de två senaste matcherna till förmån för Adam Brodecki, medan Geoff Platt fått ta Hilldings centerroll. Mot Skellefteå kom Hillding in i spel i den tredje perioden och skapade sedan ett par, tre riktigt vassa målchanser.

Gör Hillding fast comeback mot Luleå? Hur resonerar Sam Hallam kring honom?

– Att vi har en angenäm situation med 13 forwards tillgängliga. Adam har varit den som startat som 13:e-forward och som gjort det bra och i en konkurrenssituation måste vi ge honom speltid.

Johan Markusson är fansens absoluta favorit genom alla tider i Växjö Lakers. Nu pensioneras hans nummer för gott i Vida Arenas tak.
Johan Markusson är fansens absoluta favorit genom alla tider i Växjö Lakers. Nu pensioneras hans nummer för gott i Vida Arenas tak.
Matchguide

Växjö Lakers-Luleå

När: Lördag klockan 18.30.

Var: Vida Arena:

Läget i laget: Teemu Laakso är och kommer ytterligare en tid framöver att ha ett frågetecken framför sin medverkan. Han ligger efter när det kommer till matchspel eftersom han bara spelat i matchen mot Leksand men kan vara aktuell för spel mot Modo, enligt tränare Hallam.

Växjö Lakers senaste matcher: Skellefteå (b) 2–3 (sudden), Leksand (h) 4–1, HV71 (h) 4–3 (sudden), Rögle (b) 5–3.

Luleås fem senaste matcher: Leksand (h) 5–1, Skellefteå (b) 2–3, Skellefteå (h) 1–2, Linköping (h) 4–0.

Tränaren Sam Hallam säger: "Luleå är bra. Jag såg dem bitvis när de spelade hemma mot Skellefteå och jag såg ännu mer av bortamatchen mot Skellefteå. Laget känns bredare offensivt i år och sedan har de spelare som Ilari Melart, Brendan Mikkelson och Craig Schira som inte lägger några fingrar emellan. Det blir ett jätteroligt test för oss att möta den typen av spelare".

Trolig startuppställning: målvakter: Joacim Eriksson (Viktor Andrén).

Backpar: Philip Holm, Calle Rosén – Arvid Lundberg, Eric Martinsson – Oliver Bohm, Cory Murphy – Teemu Laakso.

Kedjor: Olli Palola, Robert Rosén, Tuomas Kiiskinen – Dennis Everberg, Geoff Platt, Adam Brodecki – Liam Reddox, Josh Hennessy, Pontus Netterberg – Linus Fröberg, Erik Josefsson, Sam Marklund – Joakim Hillding.

Everberg i SHL-topp: Växjö Lakers Dennis Everberg har inlett säsongen bäst av alla poängplockare i ligan. Med sina 5+3 toppar han poängligan så här långt, två poäng före Malmös Ilari Filppula. Bäste Luleåspelare är Anton Hedman som hunnit skrapa ihop tre mål och två assister.

Lassinantti i målvaktstopp: När det kommer till målvaktsspelet är det fördel Luleå, sett till statistiken. Joel Lassinantti har fått en kalasstart och noterar 97,06 procent och bara två insläppta mål på tre matcher. Därmed är han bäst i SHL. Växjös Joacim Eriksson har 87,14 procent och nio insläppta.

Daniel EnestubbeSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons