Annons

Kan Växjö Lakers studsa tillbaka?

Fredagspubliken i Vida Arena var inte nöjd med vad den såg.Det var ett av många utbuat Växjö Lakers som föll med 1–3 mot Färjestad.
växjö • Publicerad 21 oktober 2016
Så här nära var Joakim Hillding att kvittera till 2–2 i den tredje perioden. Foto: Filip Sjöfors
Så här nära var Joakim Hillding att kvittera till 2–2 i den tredje perioden. Foto: Filip Sjöfors

Besvikelsen var stor efter att den sjätte förlusten på de sju senaste matcherna skrivits in i de statistiska databaserna.

De två senaste årens ledargestalt Robert Rosén stod med veckad panna och försökte sig på en analys av läget.

Annons

– Det kändes som att vi fick en baksmälla från i onsdags, inledde han.

Och utvecklade:

– Vi fick inte igång benen, pucktempot var inte tillräckligt högt och vi kunde inte vända spelet tillräckligt snabbt i egen zon. Det beror inte bara på backarna utan det var en kombination av att backarna höll i pucken lite för länge och att vi forwards inte visade oss.

Under fjolåret hittade Rosén och Tuomas Kiiskinen direkt kemin tillsammans med Richard Gynge. De tre utgjorde SHL:s kanske vassaste anfallskedja under hela säsongen. Läget är snudd på det rakt motsatta i år. Firma Rosén/Kiiskinen har haft svårt att bli det där avgörande hotet mot motståndarna de förväntas vara. Att de redan testats tillsammans med Olli Palola, Dennis Everberg och Adam Brodecki understryker problemet. Mot Färjestad inledde de tillsammans med Brodecki men redan i andra perioden blev Palola tredjeman, utan önskat resultat.

– Det har varit lite käppar i hjulet när det gäller vårt spel hittills. Vi kan göra väldigt många saker väldigt mycket bättre och vi är absolut inte nöjda med vad vi presterat, vare sig som individer eller som kedja, kommenterade Rosén.

Växjö Lakers tog ett par steg tillbaka efter 5–2-segern i Östergötland. Sämre pucktempo gav ett stereotypt och lättläst anfallsspel, där Färjestad enkelt tog hand om de ständiga puckdumparna och ohotat spelade ut pucken ur zon.

Färjestads tränare Leif Carlsson uttryckte det på ett träffande sätt:

– Vi får Växjö att åka mycket i tomma intet.

Sorgebarnet andraperioden kom åter fram i ljuset. Den hade knappt börjat innan Joakim Nygård tryckte in 0–1 och den var inte ens en minut gammal när Linus Persson sköt 0–2.

– En brutal start på andraperioden. Vi har haft många andraperioder av den typen, där spelarna bara verkar vänta på att någonting dåligt ska hända. Vi försätter oss i dåliga situationer och tappar skottlinjerna, sa tränaren Sam Hallam.

Annons

Det mullrade rejält men lavinen gick aldrig trots att Alexander Johansson var så nära som ett stolpskott från att sätta 0–3.

Likväl var det en match som kunde ha slutat med poäng för Växjö Lakers. Erik Josefsson reducerade till 1–2 efter Färjestads anstormning och i tredje perioden var Joakim Hillding centimetrar från att sätta 2–2.

Istället kom en snabb spelvändning från Färjestad där ett uselt hemjobb från Växjö gjorde att Joakim Nygård retfullt enkelt kunde lägga in 1–3 i halvtom bur.

Returen sker redan på lördag kväll.

Spelplatsen är Löfbergs Arena i Karlstad.

Kan Växjö Lakers studsa tillbaka?

Robert Rosén letar efter formen. Foto: Filip Sjöfors
Robert Rosén letar efter formen. Foto: Filip Sjöfors
Fakta

Växjö Lakers–Färjestad 1–3 (0–0, 1–2, 0–1)

Andra perioden: 0–1 (0.39) Joakim Nygård (Johan Ryno, Alexander Johansson), 0–2 (0.56) Linus Persson (Marcus Nilsson, Tim Stapleton), 1–2 (9.14) Erik Josefsson (Josh Hennessy, Cory Murphy).

Tredje perioden: 1–3 (14.01) Joakim Nygård (Milan Gulas, Tomas Skogs).

Skott: 20–26 (5–8, 9–11, 6–7).

Utv, Växjö: 1x2. Färjestad: 3x2.

Domare: Sören Persson, Lidköping, och Linus Öhlund, Älvsbyn.

Publik: 4 669.

SÅ VAR MATCHEN

Första perioden var tajt och mycket fattig när det gäller målchanser och det blev ett enkelt jobb för Viktor Andrén och Stefan Steen att hålla nollorna. Andraperioden blev den rakt motsatta, där Färjestad gjorde 0–1 och 0–2 innan en minut hade spelats. Växjö var nära att gå ner för räkning när 0–3 hängde i luften men kom tillbaka via Erik Josefssons reduceringspuck.

Växjö inledde en slutoffensiv under den tredje perioden och skapade ett par tre heta lägen där Joakim Hillding hade det absolut bästa möjligheter att göra 2–2. Men istället för hemmapoäng stack Joakim Nygård upp och gjorde sitt andra och Färjestads tredje mål samtidigt som Lakersspelarna svarade för ett tamt hemjobb och tappade all kraft och markering.

VÄXJÖS FEM FRÄMSTA

Erik Josefsson: Gjorde enda målet och var en av få som stod att känna igen.

Joakim Hillding: Tekade bra och visade att han vill vara med i de obekväma sammanhanget framför motståndarmålet.

Ville Leino: Växjös enda mönsterbrytare den här matchen.

Josh Hennessy: Aktiv, aggressiv och ingående i bästa Lakerskedjan tillsammans med Leino och Hillding.

Cory Murphy: Bäste back, dock i väldigt svag konkurrens.

NÄSTA MATCH: Lördag: Färjestad–Växjö Lakers.

Daniel EnestubbeSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons