Annons

Kan sätta P för ponnypengar

Ridsportsförbundets juniorkommitté har efter ett möte i helgen tagit fram ett förslag om att slopa prispengar för ponnyryttare under tolv år.
Sport • Publicerad 17 januari 2006

- En stor del av de pengar som delas ut kommer att försvinna. Det får som konsekvens att det måste bli billigare att tävla, säger Gunnar Larsson i juniorkommittén till Smålandsposten.

I idéprogrammet Idrotten Vill, som antogs av Riksidrottsförbundet redan 1995, står det bland annat:

Annons

"För barn är tävlingen ett naturligt inslag i idrotten, liksom i leken. Men den måste bli just en del av leken och ha som mål att barnet har roligt och lär sig idrotten. Vinna-förlora-situationer i barnidrotten bör avdramatiseras."

Att barn tävlar om pengar - även om det oftast rör bara rör sig om några hundralappar - avdramatiserar knappast idrottandet.

Därför vill nu Ridsportsförbundets juniorkommitté slopa prispengarna.

- Vi har kommit fram till ett förslag i två delar som vi har vidarebefodrat till förbundstyrelsen. En del kan man genomföra direkt, en del kan man genomföra från årsskiftet, säger Gunnar Larsson.

Karin Redelius, som sitter i Riksidrottsstyrelsen och har ansvar för barn- och ungdomsfrågor, gillar Ridsportsförbundets förslag.

- Utifrån det alla specialförbund bestämt gemensamt på riksidrottsmötet hur ungdomsidrotten bör bedrivas, att det upp till tolv år ska var lekfullt och utan någon stor vikt på resultaten, tycker jag det är bra om ridsporten väljer den här vägen, säger hon till Östgötacorrespondenten.

Går förslaget igenom gäller de nya reglerna från och med 2007. Precis hur de nya reglerna ska tillämpas återstår att se -Gunnar Larsson vill inte redogöra för det i detalj.

I dag är till exempel ponnyryttarna indelade i olika klasser efter tidigare prestationer, inte efter ålder. Protesterna lär bli stora om vissa får prispengar och andra inte får det.

En annan fråga som återstår att lösa är hur ponnyridningen ska bli billigare. Startavgiften ligger ofta runt 100 kronor - de stora utgiftsposterna är resekostnader och veterinäravgifterna.

Per Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons