Annons

Kanadensisk VM-skräll i super-G

James Crawford har aldrig vunnit i världscupen. Nu tog han första segern – på VM.
Kanadensaren satsade för fullt i super-G:n och tog guldet. Med en hundradels marginal.
– Det är lite svårt att hitta orden, säger 25-åringen.
Alpint • Publicerad 9 februari 2023
Kanadas James Crawford i sitt super-G-åk.
Kanadas James Crawford i sitt super-G-åk.Foto: Alessandro Trovati/AP/TT

Det kommer inte sällan en nordamerikansk fartskräll när de stora alpina mästerskapen avgörs. Den här gången var det James Crawfords tur.

Den 25-årige kanadensaren tog visserligen OS-brons i kombinationen i fjol, men har aldrig vunnit i världscupen. Dessutom kraschade han i Wengen nyligen och har haft lite svårt att hitta tillbaka till toppformen.

Annons

Åket ner för VM-backen i Courchevel satt dock perfekt.

Crawford låg lite efter Aleksander Aamodt Kildes tider i början av åket, men avslutade starkt och tog ledningen med minsta möjliga marginal.

Det räckte hela vägen till guldet.

Precis som för exempelvis landsmannen Erik Guay på VM 2017.

– Ärligt talat är jag inte hundra procent säker (på vad det beror på). Vi har haft mycket VM-framgångar, jag tror att det bara är inställningen vi tar med oss in i skidåkningen, säger James Crawford till Viaplay om de kanadensiska medaljerna.

– Jag gillar att riskera hundra procent, varken mer eller mindre, och jag lyckades träffa rätt i dag. Och så råkade det räcka.

Bara en hundradel bakom fick Aleksander Aamodt Kilde nöja sig med silvret – samma placering som flickvännen Mikaela Shiffrin slutade på i damernas super-G på onsdagen.

Fransmannen Alexis Pinturault, som tog guld i kombinationen i tisdags, bättrade på sin medaljskörd i hemmamästerskapet med ett brons.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons