Annons

Kanslerns krav: Lika lön för båda könen

Tyske förbundskanslern Olaf Scholz vill se en förändring i den lönestruktur som råder inom fotbollen och har nu lagt fram ett förslag.
"Det är 2022, och män och kvinnor borde ha lika betalt. Detta gäller även i sportens värld", skrev han i samband med EM-finalen.
Fotboll • Publicerad 9 augusti 2022
Tyske förbundskanslern Olaf Scholz vill se en förändring i lönestrukturen inom den tyska fotbollen.
Tyske förbundskanslern Olaf Scholz vill se en förändring i lönestrukturen inom den tyska fotbollen.Foto: Sebastian Gollnow AP/TT

Efter den tyska EM-succén som slutade i silver i England har kraven på höjda löner inom damfotbollen i Tyskland ökat. Förbundskanslern Olaf Scholz har gjort sina åsikter klara.

– Min ståndpunkt är tydlig.Vi har pratat om hur vi kan fortsätta att hjälpa fler tjejer och kvinnor att bli intresserade av fotboll. Lönerna är så klart en stor del i detta, säger han efter ett möte med det tyska fotbollsförbundet.

Annons

Scholz vill se lika löner för båda könen.

– Detta är varför det är klokt att diskutera lika löner. Jag har lagt förslaget och är väldigt tacksam över att det finns en vilja att diskutera denna fråga.

Under finalen mellan England och Tyskland uttryckte Scholz sitt stöd för det tyska damlandslagets kamp för högre löner.

"Det är 2022, och kvinnor och män borde ha lika betalt. Detta gäller även i sportens värld, speciellt för landslagen", skrev han på Twitter.

Hade det tyska damlandslaget vunnit turneringen hade de fått en bonus på drygt 620 000 kronor var. Om herrlandslaget vunnit EM i fjol hade spelarna belönats med över 4 miljoner kronor per skalle.

Förbundskaptenen Martina Voss-Tecklenburg har föreslagit att betala kvinnliga spelare mer, och manliga mindre, för att minska lönegapet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons