Annons

Kessiakoff prickade rätt

Det var ett bedövande vackert landskap. Och med två mil kvar var etappställningen ännu skönare läsning för Sveriges cykelfans. För Fredrik Kessiakoff körde i ensamt majestät ned för Côte de Saulcy. I Tour de France. Han blev passerad så småningom, men bergatröjan kunde ingen slita av Astana-stallets svensk.
Sport • Publicerad 9 juli 2012
Astanas Fredrik Kessiakoff får köra i den prickiga bergatröjan i dag. Foto: christophe ena/ap/scanpix
Astanas Fredrik Kessiakoff får köra i den prickiga bergatröjan i dag. Foto: christophe ena/ap/scanpixFoto: 

Det var 14 år sedan en svensk vann i världens viktigaste cykellopp. Vi får vänta vidare på en viktoria.

Men för första gången på 32 år är Tour de Frances bergatröja i svensk ägo. Då, 1980, var det malmöiten Sven-Åke Nilsson som bar den tre gånger. Nu var den en 32-åring från Nacka som drog på sig den rödprickiga tröjan.

Annons

Ändå var lyckan inte total.

– Det är blandade känslor, besvikelse men också lycka, sa Fredrik Kessiakoff till Tourens hemsida.

– Jag är besviken för att jag kom så nära att vinna, men inte gjorde det. Samtidigt är jag glad för att jag gjorde ett bra intryck i dag, och ett bra lopp. Jag åker vidare med den här tröjan, och det är en framgång i sig.

Kessiakoff har alltid kunnat cykla i berg. Han ledde mountainbike-loppet i OS 2008, men föll tillbaka. Efter den säsongen bytte han till landsväg, där framgångarna fortsatt. Bland annat körde han bra i Vuelta a España i fjol, och vann tempo-etappen i årets Tour de Suisse.

På Tour de France har Kessiakoff hållit en lägre profil. Tills den åttonde etappen.

Efter att ha varit med i täten tidigare ryckte han med sex mil kvar.

På den backiga vägen – sex stigningar – fick han ett försprång på över minuten. Han tog bergspriset på topp nummer fyra och fem. Men på väg upp för den sjätte kom Thibaud Pinot (FDJ-Big Mat) ikapp. Den 22-årige fransmannen hade redan kört ifrån Tony Gallopin (Radioshack-Nissan). Även Kessiakoff distanserades obarmhärtigt.

Ändå var det inte helt kört, i den sista utförskörningen satsade svensken på att nå Pinot. Det höll på att sluta med en krasch. Kessiakoff klarade sig, men kunde inte komma ikapp den vilt kämpande Pinot. Påhejad av extatiske sportdirektören Marc Madiot i följebilen, och publiken, höll han hela vägen.

47 sekunder senare gick Fredrik Kessiakoff i mål, som tolva.

– Jag visste inte om det var möjligt att nå Pinot i utförskörningen. Jag försökte i alla fall, men jag hade inte benen för det. Jag förstod ganska tidigt att det inte var möjligt. Jag väntar mig att det blir väldigt svårt att behålla den här tröjan, men jag ska göra ett försök, sa Fredrik Kessiakoff.

Annons

Hans gode vän Gustav Larsson var inte lika förhoppningsfull. Redan i lördagens Smålandsposten pratade han om svag form, och baissade de egna chanserna i måndagens tempo. Nu skrev Larsson på Twitter:

”Jag kände mig skitdålig i dag (läs i går). Det ser inte bra ut inför i morgon.”

Vacansoleil-svensken var 23 minuter efter Pinot, och är nu bara 166:a i sammandraget.

Där förhandsfavoriten Bradley Wiggins (Sky) seglat upp i topp. I lördags knep han den gula tröjan, efter en fantastisk laginsats. Hjälpryttaren Chris Froome vann på La Planche Des Filles, och Wiggins-utmanaren Cadel Evans (BMC) hölls i schack. Samma i går, Evans och Wiggins gick i mål i samma grupp. Britten är därmed tio sekunder före australiensaren. I bergstävlingen är Fredrik Kessiakoff en poäng före Froome.

En fin avslutning på en stor svensk cykelhelg. I lördags tog Emma Johansson hem den avslutande etappen i damernas Giro d’Italia, och slutade därmed femma totalt. Suveräna holländskan Marianne Vos vann.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons