Annons

Kinhult diagnostiserad med epilepsi

Marcus Kinhult har diagnostiserats med epilepsi.
Beskedet kom efter att golfstjÀrnan fÄtt ett krampanfall och lagts in pÄ sjukhus.
Golf ‱ Publicerad 13 april 2021
Marcus Kinhult. Arkivbild.
Marcus Kinhult. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

HÀndelsen intrÀffade i tisdags förra veckan och resulterade i att svensken fick föras till ett spanskt sjukhus med ambulans.

– Jag var i lĂ€genheten och turligt nog var jag pĂ„ Facetime med Agnes, min sambo, som satt hemma i Sverige. Jag sa till henne att jag kĂ€nde mig lite yr och sen sĂ„ Ă„kte telefonen i backen och det blev svart, sĂ€ger Marcus Kinhult.

Annons

24-Äringen skrevs ut frÄn sjukhuset under tisdagen och sÀger att han nu Àr pÄ bÀttringsvÀgen.

– Rent kognitivt kĂ€nner jag mig ganska klar. Sen Ă€r kroppen lite skakig fortfarande. Jag har haft ganska kraftiga ryggsmĂ€rtor i övre delen av ryggen och i axlarna, det sĂ€ger lĂ€karna Ă€r frĂ„n kramperna. Det gör lite ont fortfarande men det gĂ„r Ă„t rĂ€tt hĂ„ll, sĂ€ger han.

Kinhult meddelar att han pÄ grund av sjukdomsbeskedet kommer att resa hem till Sverige och dÀrmed tvingas pausa golfkarriÀren.

– Det blir att koppla ihop med en neurolog i Sverige och fĂ„ en strategi för eventuell medicinering och Ă€ven lite andra praktiska saker med resebiten, hur man löser den framöver. Men det Ă€r mer att ta reda pĂ„ allt det praktiska, vad allt innebĂ€r och med hjĂ€lp av det sĂ€tta strategin för hur vi gĂ„r vidare.

Fakta: Epilepsi

Epilepsi Àr ett samlingsnamn för flera typer av anfall med olika orsaker. Diagnosen epilepsi fÄr den som haft Äterkommande epileptiska anfall som inte framkallats av nÄgon tillfÀllig yttre pÄverkan, sÄ kallade oprovocerade epileptiska anfall.

Epilepsi beror pÄ att vissa nervceller i hjÀrnan Àr överaktiva. För ungefÀr hÀlften av de drabbade lÀker epilepsin ut. Somliga fÄr bara nÄgra enstaka anfall under hela livet, medan andra kan ha svÄra anfall varje dag. Anfallen kan orsakas av skador och sjukdomar i hjÀrnan. Det kan vara medfödda sjukdomar, skallskador och hjÀrntumörer.

KÀlla: HjÀrnfonden.

TT
SÄ hÀr jobbar SmÄlandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strÀvar efter förstahandskÀllor och att vara pÄ plats dÀr det hÀnder. TrovÀrdighet och opartiskhet Àr centrala vÀrden för vÄr nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons