Annons

Klüft hoppar in i OS-året

Hon tjuvstartade OS-säsongen med sprintlopp i Norrköping. Nu väntar årspremiär i längdhoppsgropen för IFK Växjös Carolina Klüft.
Sport • Publicerad 7 februari 2012
Carolina Klüft. Arkivfoto
Carolina Klüft. ArkivfotoFoto: 

Fyra svenska friidrottare har redan kunnat kvittera ut sina biljetter till OS i London – Isabellah Andersson, maraton, Emma Green Tregaro, höjdhopp, Christian Olsson, tresteg och längdhoppet Carolina Klüft. IFK Växjös världsstjärna har tidigare sagt att det här blir hennes sista säsong. Hon inleder den i Finland med Botnia Games. Pappa och manager Jonny Klüft är osäker på längdhoppsformen.

– Jag vet inte och jag tror inte att hon själv vet. Det är bara för att komma i gång, att känna att tekniken fungerar och för att förbereda sig för de mästerskap som kommer, säger han.

Annons

Inför årets viktiga OS-säsong har Carolina Klüft hämtat ny kunskap och inspiration i Stockholm. Agne Bergvall är fortfarande hennes tränare, men numera tillsammans med Oscar Gidewall. Carolina Klüft ingår i hans längdhoppsgrupp där även Sveriges bäste på herrsidan, Michel Torneus, finns med.

– Hon vill vara tillsammans med hoppare för att få större kvalitet på träningen, säger Jonny Klüft.

Tävlingarna i Finland blir inte årsdebut för IFK Växjös OS-hopp. Redan förra helgen sprang hon sprintlopp i Norrköping. Hon sprang 60 meter på 6.54 och var därmed ungefär en tiondel efter sitt bästa resultat under hela inomhussäsongen 2011. Snabbheten verkar finnas där. I kväll kommer ett första besked om hoppformen.

Under fjolårets inomhussäsong tävlade Carolina Klüft bara i sprint- och häcklopp. Under utomhussäsongen nådde hon som längst 6.73 under usla förhållanden vid lag-EM i Stockholm. Säsongens mästerskap i sydkoreanska Deagu slutade med en femteplats.

Carolina Klüft är inte det enda svenska längdhoppet vid tävlingarna i Korsholm utanför finska Vasa. Träningskompisen Michel Torneus gör också sin första längdtävling för säsongen. Även han inledde med sprintlopp i Norrköping förra helgen. Längdhopparna är båda också förhandsnominerade till inomhussäsongens höjdpunkt – VM i Istanbul 9-11 mars.

Daniel Rydström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons