Annons

Klüft: "Optimistiskt att tro på fler medaljer"

Det blev tre svenska medaljer under friidrotts-VM i fjol.
Carolina Klüft ska arbeta som tv-expert under årets upplaga och tror inte att det blir fler i Budapest.
– Ett önsketänkande är tre svenska medaljer, säger hon.
Friidrott • Publicerad 16 augusti 2023
Carolina Klüft tror inte på något svenskt medaljregn i VM. Arkivbild.
Carolina Klüft tror inte på något svenskt medaljregn i VM. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

I amerikanska Eugene blev stavhoppstjärnan Armand Duplantis guld och gångaren Perseus Karlströms dubbla brons de enda svenska medaljerna.

I år går VM i Ungerns huvudstad Budapest. Och man ska nog vara försiktig i att hoppas på att Sveriges medaljskörd ökar där.

Annons

Åtminstone om man ska tro sjukampslegendaren Carolina Klüft som reser med som expert i TV4.

– Ett önsketänkande är att det skulle bli tre medaljer. Duplantis är en solklar medaljkandidat och (Daniel) Ståhl har kastat bra, så diskus och stav är ganska givet. Sedan är det ganska öppet.

"Är väl på tiden"

Klüft nämner Ståhls diskuskollega Simon Pettersson och längdhopparna Khaddi Sagnia och Thobias Montler som andra potentiella medaljkandidater.

Bakom dem ser det tunnare ut.

– Alla som är där har möjlighet att överraska. Sedan är det ju skillnad på att överraska och ta medalj. Det är ett VM som är oerhört tufft så det kanske är väl optimistiskt att tro att det blir jättemånga fler medaljer. Men det är klart att det alltid finns någon som kan skrälla och göra det riktigt bra, det hoppas man alltid på, säger Klüft.

Bland de yngre förmågorna märks två stycken med viss Klüftkoppling. Trestegstalangen Maja Åskag är ute efter Klüfts hopprekord.

– Vi har pratat om det och det är väl på tiden. Hon är ett spännande namn.

Bianca Salming gör en liknande resa som Klüft när hon nu övergett mångkampen för att enbart satsa på en gren: höjdhopp.

– Jag har ingen åsikt kring om det är rätt eller fel men känner hon att det är det hon vill göra så är det väl super. Jag tror hon har potential att hoppa väldigt högt, säger Klüft.

Trivs i tv-rollen

Själv blir det inte första gången som Klüft dyker upp vare sig i tv-rutan eller på ett stort mästerskap. Hon säger sig vara bekväm i expertrollen där den stora utmaningen blir grenarna hon kan mindre bra.

Annons

Klüft hoppas kunna bidra med kunskap och erfarenhet till tittarna.

– Jag vill kunna förmedla känslan av att stå där på en arena. Jag vill ge dem så mycket detaljer som det bara går så att de får en förståelse och en inblick och tycker det är spännande med friidrott.

Friidrotts-VM pågår mellan 19–27 augusti.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons