Annons

Kobe Bryants tröja såld för 60 miljoner

En matchtröja buren av basketlegenden Kobe Bryant, som omkom för tre år sedan i en helikopterkrasch, har sålts på auktion för 5,8 miljoner dollar, motsvarande 60 miljoner kronor.
Basket • Publicerad 10 februari 2023
Tidigare NBA-stjärnan Kobe Bryant omkom i en helikopterolycka i januari 2020. Här avbildad och hedrad i en väggmålning i Los Angeles. Arkivbild.
Tidigare NBA-stjärnan Kobe Bryant omkom i en helikopterolycka i januari 2020. Här avbildad och hedrad i en väggmålning i Los Angeles. Arkivbild.Foto: Jae C Hong/AP/TT

Bryant bar den ikoniska gula och lila Los Angeles Lakers-tröjan vid 25 matcher under 2007/2008, samma säsong som basketstjärnan utsågs till ligans mest värdefulla spelare (MVP).

Tröjan såldes av en anonym ägare via auktionsfirman Sotheby's i New York på torsdagen.

Annons

Trots att priset landade under förväntningarna på 7 miljoner dollar, motsvarar det ändå ett prisrekord för ett föremål från Kobe Bryant. Det tidigare rekordet låg på 3,7 miljoner dollar vilket betalades för en annan av Bryants tröjor.

Senast den aktuella tröjan lades ut på auktion var 2013, då såldes den för 18 678 dollar.

Kobe Bryant var en av NBA:s största under sina 20 år i ligan. Han spelade sin sista NBA-match 2016. Bryant spelade under hela sin proffskarriär för LA Lakers och blev NBA-mästare fem gånger. Han vann OS-guld med USA 2008 och 2012.

Försäljning av utrustning eller kläder som burits av sportstjärnor under matcher och tävlingar är lönsamt i USA. Det dyraste föremål som hittills sålts är den tröja som basketlegendaren Michael Jordan bar i NBA-finalen 1998. Den såldes i september 2022 för 10,1 miljoner dollar, motsvarande 104 miljoner kronor.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons