Kokman bakom skrällpoäng i Malmö

Troja hade 2–0 borta mot Malmö och såg ut att gå mot en skrällseger, men Malmö reducerade, kvitterade och vann sedan efter straffar.
Poängen som Troja fick med sig kan dock visa sig viktig när tabellen ska räknas samman i mars.
Sport • Publicerad 16 december 2013
Trojaforwarden Vince Rocco hade flera fina lägen att göra mål.
Trojaforwarden Vince Rocco hade flera fina lägen att göra mål.Foto: Pic-Agency Sweden
Istvan Bartalis gav Troja ledningen i matchen mot Malmö när han forcerade in pucken bakom Robin Rahm i Malmökassen.Foto: Pic-Agency Sweden
Robin Alvarez sköt ett av Malmös 44 skott som Trojamålvakten Viktor Kokman räddade.Foto: Pic-Agency Sweden

Det återstod 3.17 av tredje perioden när Malmös Joey Tenute elegant styrde in 2–2 för Malmö och efter en mållös förlängning, där Troja klarade av tre mot fyra i två minuter, klev samme kanadensare fram och satte sin andra straff för kvällen och fixade därmed segern och två poäng till Malmö, medan Troja fick nöja sig med en.

– Normalt sett är en poäng bra borta mot Malmö och i det läget vi befinner oss i ska vi uppskatta det ännu mer. Men helt nöjd är man väl aldrig med en poäng, men ser man det realistiskt så hade dom lika många chanser som vi hade, säger Trojas tränare Gunnar Leidborg vars lag knappade in en poäng till lagen närmast över det nedre strecket i bottenstriden.

Spelmässigt stod Troja upp helhjärtat och i första perioden spelade laget jämnt med Malmö när båda lagen hade fem utespelare på isen, men vid tre tillfällen hade Troja en spelare i utvisningsbåset och Malmö skapade ett bastant tryck i offensiv riktning. Målvakten Viktor Kokman spelade dock ut hela sitt register och höll Troja kvar i matchen.

1.57 hade spelats av andra perioden när Istvan Bartalis gav Troja ledningen efter ett rappt anfall och mindre än fem minuter senare ökade Henrik Eriksson på ledningen när han snurrade runt på vänsterkanten och drog i väg ett skott från höften som smet in mellan benen på hemmamålvakten Robin Rahm.

I reduceringsjakten lyfte Malmö fram laget, vilket gjorde att Troja fick stora ytor att jobba på i kontringslägena samtidigt som man spelade disciplinerat försvarsspel. Dessutom var Trojas spel i numerärt underläge lika bra som det egna powerplayspelet var dåligt.

I början av tredje perioden lyckades Malmö få hål på den storspelande Trojamålvakten, genom en snygg styrning av Henrik Hetta där Kokman var helt chanslös. Kokman stod dock för några riktiga ”idioträddningar” när Malmö tryckte på som värst samtidigt som Vince Rocco hade två kanonlägen att sätta 1–3, bland annat träffade italienaren kryssribban och vid ett annat tillfälle missade han målet i ett friläge.

Troja hade sex segrar efter straffar inför gårdagens match, men i går stod Malmömålvakten i vägen för de normalt säkra straffskyttarna Mattias Åkesson och Hampus Gustafsson, medan Henrik Eriksson gjorde mål och tvingade fram en strafförlängning där han själv klev fram – men missade, samtidigt som nämnde Joey Tenute överlistade Viktor Kokman två gånger om.

– Man kan väl säga att det var två lag med olika bilder inför tredje perioden. Vi hade bilden från matchen senast mot Rögle där vi hade tappade, medan Malmö hade sin match mot Djurgården där dom kom in och vände. (Viktor) Kokman var jätteduktig i målet, men jag tycker alla gjorde så gott de kunde. Det finns inget att gnälla på, säger Gunnar Leidborg.

Hampus Gustafsson och Henrik Eriksson på varsin sida om centercomebackande Istvan Bartalis var hetaste enheten framåt, medan Ziga Pavlin och Joakim Nettelbladt var bästa backar. Bäste målvakt var en viss Viktor Kokman som räddade 44 skott av 47 jämfört med Robin Rahm som tog 16 av 18 skott.

För Troja väntar nu matchfritt och julledigt fram till annandagen när Karlskrona kommer på besök i Sunnerbohov.