Annons

Konate hem till MFF – Östers backkris växer

Om en månad öppnar transferfönstret och för Östers del handlar det först och främst om att värva in en ytterback för att råda bot på backkrisen i laget.
Sport • Publicerad 14 juni 2014

Det råder backkris i Östers IF:s superettanlag.

Ytterbackarna Emil Andersson, som har dragit av hälsenan och Elmin Nurkic, som har opererat korsbandet i knät, är långtidsskadade och nu står det också klart att Malmö FF kallar hem vänsterbacken Pa Konate i sommar.

Annons

Fyra matcher med Öster i superettan återstår för det 20-åriga backlöftet innan hann återvänder till Skåne och allsvenska mästarlaget MFF som han skrev fyraårskontrakt med i våras, samtidigt som han låandes ut till ÖSter för att få speltid och utvecklas.

Östers försvar är därmed reducerat till fem man: Andreas Wihlborg (högerback), Mario Vasilj (mittback), Kalle Lindblad (mittback), Johan Andersson (mittback) och Patrik Bojent (vänsterback/mittback).

– Det är ingen hemlighet att vi måste förstärka. Men vi har inget som är klart utan vi följer marknaden och det är först nu det sätter ingång på allvar, säger Östers sportchef Peter Wibrån.

Högsta prioritet för Öster är att värva in en ytterback, men det finns även utrymme för att värva in ytterligare spelare.

Med tanke på att Vlado Zlojutro har hamnat på kollisionskurs med tränaren Roberth Björknesjö och därför inte får spela matcher i kombination med att övriga Österanfallare haft trögt med målskyttet så här långt är det ingen djärv gissning att även en forwardsförstärkning står högt upp på önskelistan över tänkbara nyförvärv.

– Vi försöker hålla öron och ögon öppna när det gäller alla positioner, men sedan ska det stämma överens med övriga truppen också, förklarar Wibrån.

Det privata insamlingsprojektet ”Tillsammans tillbaka” kommer också finnas med på ett hörn när det gäller finansieringen av ett nyförvärv i sommar.

– Det finns en summa pengar som ska kunna användas till ett nyförvärv, samtidigt måste det finnas spelare som man kan värva också, säger sportchefen Wibrån, som trots backkrisen och den tunna målfabrikationen bland forwards inte ser någon anledning till panik.

– Vi har tro på de forwards vi har. Sedan får man inte glömma att vi är inne i en liten ny period med nytt spelsätt och nytt tänk och det tar lite tid innan vi hittar helt rätt. Även om jag tycker vi har kommit en bra bit på vägen finns det fortfarande saker som hela tiden kan bli bättre.

Ett glädjeämne mitt i backkrisen är att mittbacken Johan Andersson är tillbaka i truppen i dagens bortamatch mot Gais efter att ha missat de åtta senaste matcherna på grund av ljumskskada.

Fotnot. Sommarens transferfönster öppnar 15 juli och stängs igen den 11 augusti.

Kristian Ferm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons