Annons

Kontrollant rasar mot Rögletränarens utspel

Rögles tränare Gunnar Persson får nu skarp kritik för sin egen skarpa kritik mot ishockeydomaren Pehr Claesson.
- Rögletränarens utspel är fruktansvärt beklagligt. Det är oerhört dålig stil av Gunnar Persson att göra sådana här uttalanden, säger Mattias Olsson.
Sport • Publicerad 13 januari 2006
Gnäll på domaren. Rögles Henrik Eriksson är missnöjd med ett av domaren Pehr Claessons domslut i matchen mot Växjö. Foto: INGEMAR KROON
Gnäll på domaren. Rögles Henrik Eriksson är missnöjd med ett av domaren Pehr Claessons domslut i matchen mot Växjö. Foto: INGEMAR KROONFoto: 

Olsson är koordinator för domarkontrollanterna i elitserien och allsvenskan. Han råkade dessutom vara domarkontrollant på matchen Växjö-Rögle (3-3) i onsdags.

Det var efter den matchen som Gunnar Persson sågade Alvestadomaren Pehr Claesson å det grövsta. Persson sa bland annat att "Claesson är den sämste domare han sett på flera år" samt att Claesson "borde ta ett break i sitt dömande" eftersom han "helt enkelt är för dålig".

Annons

- Det är lätt att vräka ur sig en massa saker, men Persson borde istället rannsaka sig själv och sitt lag innan han, helt utan anledning, ger sig på domaren, säger Mattias Olsson.

Vad ger du själv Pehr Claesson för betyg för onsdagsinsatsen?

- Mycket bra betyg. Trots att spelarna gjorde det svårt för honom klarade han sin insats på ett utmärkt sätt, svarar Olsson.

Vad säger du om Gunnar Perssons uppfattning att Pehr Claesson alltid är dålig?

- Det stämmer definitivt inte. Sanningen är snarare den motsatta.

Pehr Claesson själv säger så här om onsdagsmatchen och dess efterspel:

- Jag är ganska nöjd med min insats. Vi domare har våra direktiv och försöker följa dessa i alla lägen. Om man lyckats eller inte lyckats vet man förstås bäst själv. Dessutom har vi efter varje match ett samtal med domarkontrollanten. Jag kan lova att man då får hård kritik om man gjort en svag insats.

Domare granskar domare

Många är lite skeptiska till kontrollsystemet eftersom det är före detta domare som agerar domarkontrollanter. Då och då hör man läktarkommentaren "de där domarna bara skyddar varandra".

- Så är det absolut inte. Jag har varit supervisor på 20 matcher i elitserien och allsvenskan den här säsongen och vid fem tillfällen har jag haft anledning att rikta skarp kritik mot domarinsatsen, säger Mattias Olsson.

Annons

- Ishockey på den här nivån är en storindustri. Då kan inte domarna falla ur ramen. Därför är det nödvändigt att kontrollsystemet fungerar och det är min absoluta uppfattning att det gör det, fortsätter Olsson.

Men Malmös tränare Lars "Osten" Bergström gjorde ett vasst utspel mot domaren Niklas Persson efter Skånederbyt mot Rögle nyligen och i onsdags var det alltså Rögletränaren som sågade Claesson.

Kan bli tal om anmälan

- Vi ser allvarligt på den här utvecklingen och kommer att svara på utspelen. Det kan också bli tal om att anmäla tränarna. Jag vet att domarchefen Peter Andersson är både irriterad och orolig med anledning av senaste tidens händelser. Ledare, spelare och domare ingår alla i hockeyfamiljen. Därför gagnar det ingen med omotiverade utspel som Bergströms och Perssons.

Växjö Lakers tränare Joakim Fagervall utsåg inför onsdagsmatchen några av Rögles spelare till "filmstjärnor". Ett utspel som får Mattias Olsson att göra följande kommentar:

- Som Växjö spelade mot Rögle, med mycket hugg och slag, behövde Rögles spelare sannerligen inte filma. Dessutom är Fagervall snett ute när han antyder att Claesson tar kompensationsutvisningar för att jämna ut antalet utvisningar. Att Växjö fick flest utvisningar i början, och Rögle flest i slutet, hade uteslutande sin förklaring i hur lagen uppträdde på isen, säger Mattias Olsson.

Dan Magnusson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons