Annons

Krönikan: Boxing Day ingen hit för Tingsryds AIF...

Annandag jul heter "Boxing Day" på engelska.
Kanske var det därför som Växjö Lakers, anfört av transatlanternaJosh Soares, Dustin Johner och Steve Saviano , gick på knock i gårdagens annandagsderby mot Tingsryd.
Sport • Publicerad 27 december 2010
Växjö Lakers golvade Tingsryd rejält på självaste Boxing Day. Här fajtas Lakers Johan Andersson med Taifs Juha Gustafsson.
Växjö Lakers golvade Tingsryd rejält på självaste Boxing Day. Här fajtas Lakers Johan Andersson med Taifs Juha Gustafsson.Foto: Filip Sjöfors

Redan efter en dryg period kastade Taif in handduken.

Efter 34 minuter var laget golvat.

Annons

Då stod det 6–0 på anslagstavlan, vilket också blev slutresultat.

Inte i något av 2000-talets sex tidigare möten mellan de kronobergska ärkerivalerna har differensen varit större än tre mål – och det var så långt tillbaka i tiden som den 2 oktober 2002 (5–2 till Lakers).

Säsongen 2010/2011 är den allsvenska tabellettan Växjö Lakers riktigt, riktigt bra. Det har jag skrivit många gånger i höst.

Därför var det mest anmärkningsvärda i går inte Lakers uppvisning utan Tingsryds håglöshet.

Precis som i september månads seriepremiär var det visserligen Tingsryd som började bäst, men effektiva Lakers gjorde första målet och vann sedan enkelt.

I går visade matchuret 8.27 när Taifs Jari Kauppila somnade in och David Laudius , värvad från just Taif, sköt 1–0 från nära håll.

Lite drygt två minuter senare åkte samme Laudius, med perfekt tajming, framför Taifs målvakt Tero Leinonen som därför inte såg något när Jesper Porsefjords eleganta "ryggen-mot-mål-backhand" letade sig in vid Leinonens vänstra stolpe.

Det var bara början på en helsvart kväll för Taifs finska spelare.

Förstafemman var inne på fyra av de sex baklängesmålen. Målman Leinonen gav upp efter 5–0, men han fick väldigt dålig hjälpa av sina landsmän.

Att Taifs finska stjärnor föll igenom får klubbledningen till viss del ta på sig. Efter förra söndagens bortaförlust i Sundsvall hoppade nämligen de finska spelarna, samt tränaren Kari Rauhanen , av bussen i Stockholm och reste hem till Finland för att fira jul.

Annons

Tanken var att de skulle vara tillbaka i Tingsryd och träna på juldagen. Istället blev de sittande i tre timmar i ett flygplan som personalen på flygplatsen i Riga förgäves försökte isa av.

Inte förrän halv tio i lördags kväll anlände Rauhanen och lagets fem finska spelare till Tingsryd. De hade alltså inte tränat med laget på en vecka när de i går skrinnade in i Växjö Ishall för att möta allsvenskans bästa lag.

När Taif dessutom hadeVictor Tisell, Tomas Lundström, Robin Jacobsson, Simon Stark och Markus Molin på skadelistan var det väntat att Taif skulle torska.

Men inte med förnedrande 0–6 i en match som för lagets supportrar är säsongens viktigaste.

Bortaspelarna var inte ens tvåa in i närkamperna. De vann inga lösa puckar och såg inte ens förbannade ut. Bara deras fans på bortasektionen kämpade lite under tredje perioden.

Växjö Lakers behövde inte spela på topp för att utklassa Tingsryd. Det borde bekymra Gröna Brigaden lika mycket som det borde glädja Lakers Lakejer.

Även om Rögle hemmabesegrar Borås i kväll har Växjö hela 14 poängs marginal till fjärdeplatsen.

TränarenJanne Karlsson berättade efter gårdagens storseger att man redan nu jobbar för att komma så bra förberedda som möjligt till kvalserien.

Lakers är bäst när laget snabbt tar sig in i anfallszon. Nycklarna för att få ut maximal effekt av högt tempo är korta byten (för alla formationer) samt snabba pucksläpp.

Dessa viktiga detaljer utförde Lakers bra i går. Kan Karlssons killar förfina sin gladhockey ytterligare, utan att bli naiva, finns förutsättningar för en både rolig och lång säsong för Växjö Lakers.

Annons

Men skulle både Södertälje och Växjö hamna i kvalserien till elitserien lär vare sig Tim Heed eller Blaz Gregorc få representera Lakers.

Alltså kan jag tänka mig att Lakers sportchefHenrik Evertsson redan nu börjat sondera det (begränsade) utbudet av tänkbara backförvärv.

Dan Magnusson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons