Annons

Krönikan: Det går som en dans...

Den magiska sagan är nu ytterst nära att verkligen få ett sagolikt slut.
Sport • Publicerad 31 mars 2011
oscars isdans Lakers målvakt Oscar Alsenfelt showar för den saliga hemmapubliken efter straffsegern mot Modo.Foto: lena gunnarsson
oscars isdans Lakers målvakt Oscar Alsenfelt showar för den saliga hemmapubliken efter straffsegern mot Modo.Foto: lena gunnarssonFoto: 

Redan på söndag kan Växjö Lakers vara ett elitserielag.

Känn på den.

Annons

”Man kommer att tala om det här kvalet i Växjö i alla tider, oavsett hur det slutar”sa Växjös tränare Janne Karlsson efter det senaste dramat i kval­serien som har allt.

Janne har rätt. Växjös insats är redan en idrottsklassiker. Men han behöver knappast sväva i ovisshet om hur den kommer att sluta.

Efter 3–2-segern mot Modo har Lakers tre matchbollar. Det missar inte Janne Karlssons kämpar.

Bortsett från det rent spel- och poängmässiga läget har det under hela kvalserien inträffat småsaker som övertygat mig om att han där uppe tycks hålla sin hand över Växjö Lakers den här minnesvärda senvintern.

Som vid ställningen 0–1 efter 13 minuter i andra perioden i går.

Mitt i ett powerplay ställer David Lundbohm och Nicklas Rahm till det för sig. ModosNiklas Sundström snor pucken och kommer helt fri med Oscar Alsenfelt, som räddar. I nästa spelsekvens vallar Daniel Åhsberg in 1–1-pucken via både Ole-Kristian Tollefsens och målvakten Tuomas Tarkkis skridskor?

Två klyschor kommer genast för mig:

1) Det är små marginaler i hockey.

2) Ett mål betyder så mycket.

Växjö Lakers verkade i första perioden lite tagna på sängen av Modos taktik. Men Åhsbergs ”skitmål” jagade bort både krampen och rädslan ur hemmaspelarna.

Annons

Plötsligt vågade de utmana. Plötsligt vann de tekningar. Plötsligt etablerade de spel i anfallszon.

Men i tredje perioden hade flera av Växjös spelare dålig koll på sina klubbor­ och drog på sig den ena utvisningen efter den andra.

Publiken vrålade ”domarskandal!”, men jag tycker inte man kan klaga på någon av ”tvåorna” som drabbade Växjö. Däremot missade domarna flera liknande lägen som Modos spelare gjorde sig skyldiga till.

Men Växjö Lakers har ett overkligt bra boxplay, och en lika overkligt bra målvakt i Alsenfelt. Därför klarade hemmalaget av den utdragna perioden med spel i numerärt underläge.

Sedan skickade stekhete Anders Eriksson in 2–1. Men när Byron Ritchie (som tycktes spela nonstop) kvitterade till 2–2, och det efter en chans­fattig förlängning vankades straffar, var det inte många som vågade hoppas på småländsk bonuspoäng.

Modos straffspecialist Morten Madsen var dock en av tre Modo-spelare som misslyckades med att överlista Alsenfelt. Därmed blev Anders Erikssons mål straffläggningens enda.

Stekhete Eriksson har därmed gjort sex mål på de fem senaste matcherna. Gissa om han jublade framför västra stå i går.

I Ö-vik däremot är alla ”på deppen”för att citera en kollega från Ångermanland.

Att Lakers blev bättre och bättre ju längre matchen led berodde på att Modo gick runt på betydligt färre spelare än Växjö.

Vem kunde tro det? Att ett klassiskt lag med 35 elitseriesäsonger och två SM-guld på meritlistan kommer till Växjö och i princip tvingas toppa laget från start.

Annons

Å andra sidan händer det många otroliga saker just nu: Svartabörs-försäljning av hockeybiljetter i Växjö och silenzio stampa i Växjö Lakers – bara för att nämna två.

På söndag kan det vara dags för den mest otrolig händelsen av alla för Växjö Lakers...

Dan Magnusson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons