Annons

Krönikan: Ett gyllene läge Frank och Växjö inte har råd att prioritera bort

Beskedet om att Sverige (med Växjö som en av spelorterna) får arrangera dam-EM i fotboll 2013 var plåster på Östersåren för gårdagens dystra sportsliga resultat i Sundsvall och Trollhättan.
Sport • Publicerad 5 oktober 2010

Men när jag några minuter efter det positiva Uefa-beskedet från Minsk skriver på smp.se att "nu lär det vara klart att en ny fotbollsstadion verkligen byggs på Värendsvallen" ringer telefonen.

Det är kommunstyrelsens ordförande Bo Frank (m) som på en flygplats i Frankrike redan hunnit läsa min artikel och reagerat på innehållet.

Annons

"Några gruppmatcher i ett dam-EM kan knappast få kommunen att bygga ett stadion för 150 miljoner kronor. Arenafrågan är fortfarande helt öppen. Avgörande blir hur anbuden från olika byggare, samt Östers IF:s ekonomi, ser ut" säger han.

När jag frågar Frank om "han" tänker lämna ifrån sig värdskapet till någon annan svensk stad om Växjö inte anser sig kunna bygga en ny arena svarar han: "Då får vi rusta upp nuvarande Värendsvallen och spela där. Det borde gå bra. Där har ju Öster vunnit flera SM-guld".

Ett svar som får förre förbundskaptenen Tommy Svensson att notera: "Alla de där Östergulden kom före Bo Franks tid..."

Även fritidsnämndens ordförande Benny Johansson (m) dissar sin partikamrats förslag, som jag dock förmodar framfördes halvt på skämt.

Med tanke på de krav Uefa ställer på samtliga arenor som används vid slutspel av den här digniteten är det fullständigt uteslutet att spela på någon annan arena i Växjö än en helt nybyggd.

Jag har förståelse för att Frank måste handskas varsamt med kommunens pengar, och säkert tänker taktiskt nu när olika byggföretag ska lämna sina anbud.

Men det låter på Frank som om han är den ende ekonomiskt ansvarstagande personen i arenafrågan.

Det är han inte.

Östers IF, under ordförandenClaes Lövgrens ledning, jobbar aktivt med att förbättra föreningens ekonomi och aktieägarna i Östers Support AB har efterskänkt så många aktier att problemet med föreningens negativa egna kapital snart bör vara löst.

Dessutom: Växjö behöver en ny fotbollsstadion

Annons

Nu!

Och det av flera skäl:

? Den ska nyttjas av Växjös fotbollsspelande killar och tjejer i 40 år. Vi talar alltså om en investering för framtiden.

? Staden har precis fått hedersuppdraget att få vara med och anordna ett EM-slutspel – det största idrottsevenemang som någonsin arrangerats i Växjö.

? Utan en ny arena blir det inget dam-EM i Växjö, trots gårdagens positiva beslut av Uefas exekutivkommitté. Det skulle vara en pinsamhet i paritet med oljeskandalen i staden på 1980-talet.

Från början konkurrerade fem nationer om att få arrangera dam-EM 2013. Bulgarien, Polen, Schweiz, Holland och Sverige. Men sedan Bulgarien, Polen och Schweiz gallrats bort stod det mellan Holland och Sverige.

Eftersom Finland snuvade just Holland på dam-EM för fyra år sedan fanns det en viss oro för att Uefa skulle välja Holland den här gången.

Men Sveriges kandidatur visade sig väldigt stark (bland annat innehöll den ett redan klart avtal med TV4) och vid 16.30-tiden i går jublades det lite varstans i Sverige.

Bland annat i Växjö.

? Vad skulle kunna vara bättre än att i juli 2013 inviga en komplett arenastad i samband med ett EM-slutspel som kommer att locka massor av åskådare, och hundratals utländska journalister, till Växjö?

Annons

? Vad skulle kunna vara bättre för fotbollen i länet än en ny, funktionell och lagom stor, stadion på Värendsvallen – med modernt naturgräs (Uefas godkänner inte konstgräs i stora mästerskap)?

Men framförallt:

Har staden Växjö verkligen råd att prioritera bort detta gyllene scenario?

För mig är svaret på frågan givet.

Dan Magnusson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons