Annons

Krönikan: Hovet hamnade i fokus

Det var torsdagen när många i fosterlandet fokuserade på hovet.
Men Växjös hockeyvänner hade sitt fokus på – Hovet...
Sport • Publicerad 24 februari 2012

Där jagade Växjö Lakers nämligen en viktoria som skulle betytt nytt kontrakt. Men hemmalaget från kungliga Djurgården tog alla tre poängen.

Nu blir resten av säsongen ett fortsatt drama i väntan på en (för Växjö?) förlösande upplösning.

Annons

Tack vare att Modo också förlorade i går, och Linköping tappade två poäng mot jumbon Timrå, ligger Växjö dock kvar på slutspelsplats trots säsongens tredje bortaförlust mot Djurgården.

Men Lakers marginal till nästjumbon DIF krympte till sex poäng.

Och Växjös restprogram är ingen barnlek:

Tabellfyran Brynäs (hemma), sexan Färjestad (borta), trean Frölunda (borta), sjuan AIK (hemma) och ettan Luleå (borta).

Något som talar för Lakers är dock lagets förmåga att snabbt studsa tillbaka efter förluster.

Inte någon gång under säsongen har Lakers tagit noll poäng i mer än två raka matcher.

Och Växjös längsta förlustsviter är på fyra matcher.

Dels i månadsskiftet oktober-november när Lakers förlorade fyra raka matcher (varav tre på bortaplan) och dels i månadsskiftet januari-februari när Lakers också förlorade fyra raka matcher varav tre på bortaplan.

Visserligen är Lakers även nu inne i en period med tre bortamatcher på fyra omgångar, och ett månadsskifte står för dörren, man jag tror ändå risken för en ny Lakers-svit med fyra raka förluster är minimal.

Morgondagens hemmamatch mot Brynäs blir förstås grymt viktig.

Annons

Kom ihåg att Gävle-laget anländer till Vida Arena med sex raka bortaförluster i bagaget samtidigt som Växjö tagit poäng i sina tio senaste hemmamatcher.

Men Brynäs har också väldigt mycket att spela för eftersom de fyra främst placerade lagen får hemmaplansfördel i slutspelets skiljematcher, och just nu ligger fyran Brynäs bara en poäng före femman HV 71.

Att Växjö Lakers inte lyckades förvalta gårdagens gyllene matchboll berodde framförallt på bedrövligt skytte – speciellt i powerplay.

Vid ställningen 1–0 till Djugården tidigt i tredje perioden fick Växjö chansen att spela fem mot tre i en minut och 25 sekunder.

Trots att det alltså var precis i början av perioden tog Janne Karlsson timeout inför fem mot tre-spelet med motiveringen att han ville ha sina PP-backar Ilkka Heikkinen och Karel Pilar utvilade under de 85 sekunder som normalt sett skulle resulterat i en Lakers-kvittering.

Men frågan är om inte Djurgårdens spelare hade mest nytta av att få vila och hämta kraft i i det läget..?

Matchavgörande var också att Djurgårdens Gustaf Wesslau vann målvaktsmatchen mot Växjös Martin Gerber .

Mika Zibanejad kunde styra in 1–0 mellan benen på Gerber redan i matchens fjärde minut, och Jimmie Ölvestads 2–0-puck i PP efter 11.30 i tredje perioden trillade in under armen på Gerber.

Efter Jeremias Augustins 2–1-reducering i krysset blev det visserligen rejält skärrat hos mesta mästarna Djurgården (laget har inte behövt kvala sig kvar i högsta serien sedan 1982) men Lakers fick inte tillfälle att plocka ut Gerber förrän en bit in i slutminuten och Växjö var aldrig riktigt nära att undvika sin andra raka bortaförlust.

Desperata Djurgården slogs för sitt liv och vann rättvist.

I morgon kväll förutsätter jag att Växjö Lakers är hestast – utan att för den skull dra på sig utvisningar mot PP-suveränerna från Gävle...

Dan Magnusson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons