Annons

Krönikan: När Janne blev Jan...

Mitt i ett tröstlöst ösregn fick Växjö Lakers mest framgångsrike tränare någonsin sparken.
Kung Karlsson - vinnarskallen som en oförglömlig söndag i början av april 2011 hissades mot taket i Behrn Arena av Lakers lyckliga lakejer.
Sport • Publicerad 15 oktober 2012

Den färgstarke tränaren som är Janne med hela hockey-Växjö förvandlades i går kväll till Jan?

Åtminstone när sportchefen Henrik Evertsson uttalade sig om tränarskiftet.

Annons

På klubbens hemsida talade Evertsson om "Jan Karlsson" - vilket känns som ett onödigt (och märkligt) avståndstagande.

Till och med i sin officiella mejladress heter ju Lakers före detta chefstränare janne.karlsson@vaxjolakers.se.

Lakers hemsida pryds av devisen "stort hjärta". Få personer har visat större hjärta för Växjös hockeyklubb än Janne Karlsson .

Under snart sex år som Växjös tränare har han betytt väldigt mycket. Inte bara som coach utan också som sportprofil, stor mediefavorit samt busschaufför (bara för att nämna några av de många strängarna på Karlssons lyra).

Men efter att ha upplevt många, och långa, säsonger sa sig Janne i somras vara mer avslappnad än tidigare. Det lät som något positivt.

Då.

Men sedan hans lag i lördags förlorat för tionde gången (på 14 försök) började varningsklockor ringa.

Janne är en favorit bland oss journalister tack vare sitt raka sätt och sina målande beskrivningar. Men på sistone har han varit lite väl rak (i sin domarkritik) och gjort liknelser som han i efterhand bett om ursäkt för.

En fåordigAnders Öman förklarade i går kväll att besultet att sparka Janne var "gemensamt", baserat på "dåliga sportsliga resultat" samt på behovet av att få in "en ny syn".

Öman hoppas förstås på en klassisk "byta tränare-effekt" i veckans viktiga matcher mot Timrå och Rögle.

Annons

Sam Hallam befordras från assisterande till huvudansvarig tränare.

Hallam och Evertsson får därmed också huvudansvaret för att snarast välja ut de nyförvärv som Lakers måste ha råd med trots att klubben satt sig i en situation där man kan tvingas betala "Kung Karlssons" lön resten av den här säsongen – samt nästa.

När jag frågar Öman om någon ytterligare tränare kan tas in i ledarstaben framöver svarar han "det är inte tanken, men inget är hugget i sten".

Jag kan emellertid inte låta bli att fundera på varför Niklas Wikegård (som ofta uttalat sig positivt om Växjö Lakers) satt inne med sådan information att han först av alla, på sin twitter, kunde skriva "Janne Karlsson sparkad!!!!"..?

Sympatiske Sam fixade galant utmaningen att ta över Bofors närMagnus Arvedson fick sparken hösten 2008. Men det var i allsvenskan.

Nu ska Hallam försöka kopiera bedriften i elitserien.

Det blir tuffare.

Visst kan Lakers uddlöshet till viss del skyllas på Janne Karlssons aningen ålderdomliga upplägg - men Henrik Evertsson, och spelarna, bär ett minst lika stort ansvar.

Det bör betonas en ny gråtrist dag som denna.

Dan Magnusson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons