Annons

Krönikan: Om drömmar och ballonger...

I slutet av oktober vann Tingsryd med 2–0 mot Växjö Lakers hemma i Dackehallen.
Sport • Publicerad 26 mars 2011

I slutet av oktober vann Tingsryd med 2–0 mot Växjö Lakers hemma i Dackehallen.

I dag kämpar Taif med näbbar och klor för att rädda sig kvar i allsvenskan.

Annons

Samtidigt är Växjö Lakers på väg upp i elitserien!

Håll med om att idrottens vägar är outgrundliga?

Tingsryds tränare Joakim Fagervall tittar mig rakt i ögonen och säger, på klassiskt trygg norrländska: "Lakers går upp i år. Bara så du vet?"

Han säger det direkt efter presskonferensen i Dackehallen i går kväll (sedan hans lag tagit tre livsviktiga poäng i kvalet till allsvenskan) – och han gör det innan vare sig han eller jag vet att Lakers dessutom fixat bonuspoängen uppe i Södertälje.

Samtidigt tappar Modo två poäng i Ängelholm - och Lakers leder plötsligt kvalserien en poäng före Södertälje. Två poäng före Modo.

Nästa vecka gästas Växjö Ishall av Södertälje på måndag och Modo på onsdag.

Jag är allvarligt oroad för om den slitna gamla isladan kommer att stå pall för dessa två gigantiska drabbningar?

Om Lakers kunde plocka tre poäng av sex möjliga mot elitserielagen på bortais – ja, då kan laget givetvis hota de två stora även i egna hallen med sin röststarka publik i ryggen.

Även traditionerna talar för Lakers (eller Rögle). Det är ovanligt att elitserielagen tar de två första platserna i kvalserien till elitserien.

Sedan 2005 har det faktiskt bara hänt en gång. Det var 2009 när just Rögle och Södertälje försvarade sin platser i högsta serien.

Annons

Det är alltså fler än jag som nu börjar drömma om elitseriepremiär i nya Vida Arena i september. Just sådana tankar är emellertid det största hotet mot att drömmen blir verklighet.

Som om de stundande hemmamatcherna mot SSK och Modo inte är svåra nog måste Växjö (förmodligen) ta full pott i de tre avslutande matcherna mot Örebro, Rögle och Mora (varav två på bortaplan). Det blir inte lätt.

Jag är också orolig för hur Växjö Lakers ska klara omställningen från de två senaste bortamatchernas äckligt disciplinerade defensivhockey till ett mer offensivt (?) hemmaspel mot samma svåra motståndare.

Lite som att ställa om från boxplay till fem mot fem-spel. Det vet vi alla hur lurigt det kan vara.

På tal om boxplay var det en av Taifs bästa grenar i gårdagens segermatch mot Vita Hästen.

Men det fanns fler glädjeämnen för de hårt prövade åskådarna i Dackehallen.

Tero Leinonen fortsatte att spela tätt i kassen. Victor Rollin-Carlsson gjorde ett stort jobb. Tom Koivisto, Teemu Elomo och Jari Kauppila producerade. Trotjänaren Olof Einarsson fick avgöra. Alla kämpade.

Dessutom: Taif hade stolpe in. När hände det senast..?

Om Tingsryd förlorat i går hade luften fullständigt gått ur både laget, föreningen och hockeysamhället.

Samtidigt som en annan hockeyballong stiger mot himmelska höjder drygt fyra mil norrut...

Dan Magnusson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons