Annons

Krönikan: Supertalangen och kämpen stod för årets prestationer

En supertalang som redan samlat på sig fler guldmedaljer än nästan alla 17-åringar i världen.
En elva år äldre kämpe som efter snart två decennier i fotbollens tjänst äntligen fått sitt första SM-guld.
Det är två kontraster som tilldelas Smp-sportens utmärkelser 2010.
Sport • Publicerad 23 december 2010

Angelica Bengtsson får guldmedaljen (individuellt) och Frida Nordin guldnålen (lagidrott). Två synnerligen värdiga vinnare.

Första gången Smålandpostens guldmedalj delades ut var 1947 (till skytten Torsten Ullma n) och första gången nålen delades ut var 1964 (till Tommy Svensson ).

Annons

1998 var första tillfället som båda utmärkelserna tilldelades kvinnor, kanotisten Åsa Eklund fick medaljen och fotbollsspelaren Lotta Runesson nålen.

2004 var det, precis som i år, en friidrottstjej, Carolina Klüft , och en fotbollstjej, Sofie Andersson , som prisades.

Att värdera olika idrottsprestationer är nästan omöjligt.

Kan till exempel insatser i juniorsammanhang vara lika mycket värda som seniorprestationer?

Är vinster i en liten sport mindre värda än insatser i en stor sport?

Måste man ha vunnit något för att kunna få medaljen/nålen?

Frågor utan givna svar.

I bestämmelserna för Smålandspostens utmärkelser ges dock en del klara besked.

? Som att man i-n-t-e måste ha representerat en förening från Kronobergs län för att kunna prisas, under förutsättning att man på annat sätt har anknytning till länet (till exempel är född här).

? Som att man för att kunna få utmärkelserna mer än två gånger måste ha gjort prestationer som är mer framstående än de som man tidigare belönats för.

Annons

Dessutom är det årets "främsta idrottsprestation" som ska belönas, vilket gör att jag svarar "ja" på min egen fråga om insatser i juniorsammanhang kan vara lika mycket värda som seniorprestationer.

Sedan vi gallrat bort flera medaljkandidater, till exempel bordtennisspelaren Pär Gerell (EM-brons i dubbel), höjdhopparen Emil Svensson (SM-silver både inne och ute) samt simmaren Jesper Jonsson (SM-guld på 200 meter fjäril) återstod två huvudkandidater: Angelica Bengtsson och Gustav Larsson .

30-åringen från Gemla blev historisk när han i slutet av maj vann den avslutande tempoetappen i cykelklassikern Giro d'Italia. En prestation i klass med det OS-silver som 2008 gav Larsson Smp:s guldmedalj.

Gustav körde under 2010 även till sig totalsegern i Tour du Limousin. Dock fick han inte köra årets största tävling på fransk mark, Tour de France.

Stavtjejen Angelica Bengtsson från Boaryd hann under 2010 med att sätta nytt ungdomsvärldsrekord (4,47) samt vinna såväl inomhus-SM som junior-VM och ungdoms-OS.

En oemotståndlig Grand Slam som ger henne Smp:s guldmedalj för andra året i rad.

När det gäller lagidrottarnas utmärkelse, guldnålen, var det betydligt fler namn som in i det sista fanns med i våra diskussioner. Till exempel:

?Caroline Stjerna ingick i det landslag som tog både guld och silver på VM, men dragkamp är ingen stor sport ens internationellt.

?Jonas Källman är en nyckelspelare i sitt spanska lag BM Ciudad Real, men landslagsinsatserna var inte lika vassa för handbolls-Jonas.

?Oliver Ekman-Larssons NHL-debut får betyget VG, men Oliver missade uppflyttning med Leksand och det blev "bara" brons på JVM.

Annons

?Zhang Fang vann återigen allt i bordtennisens elitserie, men hennes lag Frej vann inte guld.

? KHL-proffset Mattias Weinhandl ligger femma i poängligan i världens näst bästa hockeyliga, men han fick lite speltid i OS och blev skadad under VM.

?Viktor Fasth vann hockeyallsvenskans målvaktsliga och har under året toppat elitseriens dito, men Lakers var chanslöst i kvalserien och AIK återfinns på elitseriens undre halva.

?Niclas Olausson gör succé i ett Luleå som ligger tvåa i elitserien. Olausson fick även smaka på spel i Tre Kronor under 2010, men 24-åringen är en "överårig kyckling" i blågult (även om 2006 års nålvinnare Fredrik Emvall visat att det aldrig är för sent att slå igenom i Tre Kronor).

?Emma Wilhelmsson , mittback i fotbollens mästarlag LdB, men inte riktigt lika framstående under säsongen som lagkompis Nordin.

Hovshaga AIF-produkten Frida Nordin, med 32 landskamper på meritlistan, var helt enkelt en av LdB:s absoluta nyckelspelare på vägen mot guldet.

Frida blev dessutom tvåa i den allsvenska passningsligan (efter Therese Sjögran ) och nominerad till årets mittfältare på Fotbollsgalan.

Extremt löpstarka Nordin brukar förresten kallas "den vita kenyanen", medan just löpträning är det som Angelica Bengtsson gillar minst?

Se där, ännu en olikhet mellan Kronobergsidrottens två främsta år 2010.

Dan Magnusson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons