Annons

Krönikan: Trist torsk med Lök(e) på laxen...

Det kändes ta mig tusan som om miraklet var på gång.
Trots att försvarsklippan Johanna Wiberg tidigt tvingades kasta in handduken hade Sverige de fyrfaldiga europamästarinnorna från Norge i brygga.
Sport • Publicerad 20 december 2010

Sverige presterade en felfri defensiv, gjorde världens bästa (?) mittsexa Heide Löke mållös, och ledde med 11–8. Den blågula ledningen både kunde och borde varit större.

Men i det läget drog Jessica Helleberg på sig en onödig utvisning.

Annons

Norge fick två reduceringsmål (till 11–10) och nya krafter inför andra halvlek.

Sverige däremot fick soppatorsk.

Åtta bragdmatcher på 13 dagar. Det var en för mycket.

Sveriges första mästerskapsmedalj i damhandboll blev ett sensationellt silver. Men guldet fanns inom räckhåll och jag kan inte låta bli att fundera på hur det kunde gått om inte Wiberg blivit skadad.

Därför var 20–25 mot Norge deppigt.

En trist torsk helt enkelt – och lök på laxen var att just Löke fick avgöra...

Fram till 14–13 i norsk favör hade Heidi inte gjort ett enda mål. Men när 14–13 förvandlades till 24–20, alltså när finalen avgjordes, sköt Löke hälften av de tio norska målen.

Norges segermarginaler fram till gårdagens EM-final: +11 mål mot Frankrike, +16 mot Slovenien, +21 mot Ungern, +13 mot Ukraina, +22 mot Holland och +10 mot Danmark.

Siffror som talar sitt tydliga språk.

När Sverige vann med 24–19 mot Norge i mellanrundan saknade EM-favoriterna flera magsjuka spelare (bland annat Löke). Men glöm inte att en av Sveriges absolut bästa spelare, Johanna Ahlm , missade hela EM-slutspelet på grund av skada.

Annons

Framtiden ser alltså ljus ut för svensk damhandboll.

Isabelle Gulldén , EM-finalens bästa målskytt, är bara 21 år. Målvakten Cecilia Grubbström , modigast av de modiga, är 24 år. Inte ens suveränen Linnea Torstenson är "lastgammal" med sina 27 år.

Visserligen kommer de svenska handbollstjejerna i framtiden inte längre att kunna ägna sig åt svensk idrotts specialitet – slå ur underläge – men Torstenson och hennes lagkompisar har under EM-slutspelat visat prov på både vinnarskallar och stenhårt spel.

Det lovar gott.

Sverige är nu direktkvalificerat för VM-slutspelet i Brasilien nästa år.

Det var förresten i just Brasilien som damernas nuvarande förbundskapten Per Johansson 2003 ledde ett svenskt ungdomslandslag, med killar som Jonas Larholm och Kim Andersson , till UVM-guld.

Det lovar också gott.

Växjöbekantingen Per Olof "Peppe" Jonsson var förbundskapten när damlandslaget för första gången blev folkkärt, tack vare kvartsfinalplatsen i VM 2001.

Nu talar "Peppe" om medaljchans för de svenska handbollstjejerna vid OS i London 2012.

Eftersom damlandslaget haft en positiv trend under snart tio års tid är jag precis lika optimistisk som Jonsson.

Dan Magnusson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons