Annons

Kvalkung Eriksson får elitserien att brännas

Invigs Vida Arena som en spelplats för elitseriehockey? Det känns både väldigt konstigt och väldigt trovärdigt att besvara den frågan med ett ja. För vem ska kunna stoppa Växjö Lakers när inte storheterna Södertälje och Modo klarar det?
Sport • Publicerad 31 mars 2011
målspruta Anders Erikssons superform håller i sig. I går sänkte han Modo med två mål och är uppe i sex mål på sju matcher.
målspruta Anders Erikssons superform håller i sig. I går sänkte han Modo med två mål och är uppe i sex mål på sju matcher.Foto: Lena Gunnarsson
Foto: 

Ja, vad ska man säga efter straffsegern med 3–2 mot Örnsköldsviks gnisslande lagmaskin?

Det är nära nu.

Annons

Så nära att Växjö Lakers, dess ledare och supportrar nästan kan sträcka ut handen och ta på elitserien.

Fast tränarduon fortsatte klokt nog med att rabbla sitt mantra.

-Vi har inte vunnit ett skit än, sa huvudtränaren Janne Karlsson.

-Vi har inte vunnt ett skit än, sa assisterande Fredrik Hellgren.

Men mer och mer talar för Växjö.

Fakta i målet:

Växjö har 17 poäng, tvåan Rögle har 13.

Avståndet ner till trean Södertälje – som ramlade ihop hemma mot Örebro – är nu sex poäng liksom till fyran Modo.

Växjö hade det tuffaste spelschemat av de allsvenska lagen eftersom man under fyra raka matcher hade Modo borta, Södertälje borta, Södertälje hemma och Modo hemma. Att komma ut ur den helvetiska tunneln med åtta av tolv möjliga poäng i trunken är ett elitseriebevis i sig.

-Hade jag fått det erbjudandet innan serien drog igång hade jag accepterat det omgående, log Fredrik Hellgren.

Annons

Det blev en ny tuff match. En match som i sin förstaperiod påminde om måndagens match mot Södertälje. Växjö fick jaga puck, Modo fick äga puck. Liksom mot Södertälje hamnade Växjö ganska omgående (7.06) i underläge (Per-Åge Skröder).

Men precis som mot Södertälje tajtade Växjö till spelet i mittperioden, erövrade mer och mer av isytan, vann tekningar och – precis som under hela kvalserien – hade de små marginalerna på sin sida.

Eller vad sägs om Daniel Åhsbergs 1–1-mål som tog på Ole Kristian Tollefsens skridsko och in i mål.

Eller formtoppade Anders Erikssons 2–1-mål i tredje efter Nicklas Rahms fantastiskt modiga u-sväng vid blålinjen med efterföljande skott?

Att Byron Ritchie snabbt kunde sprätta upp 2–2 visade sig bli den enda smolken i kvalseriebägaren eftersom den hysteriskt formtoppade Anders Eriksson klivit fram som en mördande bra avslutare även på straffar.

Precis som mot Södertälje var det Lerums hockeystolthet som tryckte upp den enda puck som satt i nät efter under straffdramat.

Men utan krigare som främst Johan Markusson, Erik Josefsson, Nils Andersson och Nicklas Rahm hade Modo sannolikt vunnit. Att beskriva deras arbetsinsats under den serie av utvisningar Växjö drabbades av i tredje perioden är svårt att göra med ord.

Att Oscar Alsenfelt noterar räddningsprocenten i världsklass i vareviga match är något som numera tas för givet.

Det tål att påpekas på nytt: Modos stjärnlag omsätter nästan sex gånger (48 miljoner kronor) så mycket som Växjös (8,4 miljoner). På papperet råder det en enorm klasskillnad, men det syntes så tydligt vilket lag som fått mest stryk under säsongen och som har mest att förlora.

Just det faktum att Växjö Lakers – trots att säsongen pågått sedan den 15 september – fortfarande inte har drabbats av en enda formsvacka gör det väldigt svårt att hitta någon enda anledning till att chansen till elitseriespel ska missas.

Daniel Enestubbe
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons