Annons

Kvinnorna som ska lyfta IFK

IFK Växjös damer har vunnit friidrottens lag-SM vid fyra tillfällen (senast 2005).
Men inför årets lag-SM-final (i Stockholm i kväll) är Växjös målsättning att undvika de två sista platserna samtidigt som Hässelby, med Angelica Bengtsson i laget, lär kämpa om guldet.
Sport • Publicerad 31 augusti 2010

Sex lag har kvalificerat sig till finaltävlingen på Stadion. De lag som slutar femma och sexa när alla poäng summerats i afton tvingas kvala för att få vara med i nästa års lag-SM-final.

– Vi vill gärna slippa det kvalet, men vi ligger lite halvpyrt till på grund av flera återbud, säger IFK-tjejernas ledare Håkan Widlund.

Annons

Emma Agerbjer, som sprang så bra i våras, har fått problem med skador. Olivia Klüft har ont i knävecket och under gårdagen tvingades duktiga häcktjejen Emma Magnusson lämna återbud på grund av sjukdom.

– Nu kommer ett stort ansvar att vila på Carolina Klüft, Ulrika Johansson och Anna Wessman. De tre tjejer som dubblerar, säger Widlund.

Carro kommer att springa 100 m samt 200 m. Ulrika springer 400 m och 800 m. Anna kastar både spjut och slägga.

Ersättare för Emma på 100 m häck blir Victoria Lowentoft. I övrigt noterar vi att Ulrika Johanssons syster Ann springer 1 500 m samt att Annie Brickman gör comeback och hoppar tresteg.

– Vilka fyra tjejer som springer den avslutande stafetten över 4x100 m väntar vi med att bestämma till i kväll nu när Emma Magnusson fallit bort, säger Widlund.

Favorit till SM-guldet på damsidan är alltså Hässelby som bland annat har färska ungdoms-OS-mästarinnan i stav, Angelica Bengtsson, i laget. 17-åringen från Boaryd har ett "pers" på 4,47. Ullevis Malin Dahlström, med ett pers på 4,17, ser ut att bli hennes värsta konkurrent.

IFK Växjös herrar har samma målsättning som klubbens damer – att undvika de två sista platserna.

– Vi har ofta tvingats kvala på senare år och det lär bli tufft att nå fjärdeplatsen i kväll. Speciellt då vi har två platser vakanta. Det är på 800 m och i stav som vi saknar deltagare, säger Tobias Karlsson, som leder IFK-killarnas lag tillsammans med Jonas Mellblom.

Den dubblerande trion i Växjös herrlag lag är Emil Svensson, Erik Karlsson och Fredrik Johansson.

Emil är förstås favorit i höjd, men i kväll ska han dessutom hoppa tresteg. Erik springer 100 m och 200 m medan Fredrik får en svettig afton med starter på både 1 500 m och 3 000 m hinder.

Annons

IFK Växjös motståndarlag på herrsidan är Hässelby, Ullevi, Spårvägen, Göta och Huddinge.

IFK Växjös motståndare på damsidan är Hässelby, Ullevi, Spårvägen, Göta och Gefle.

Eftersom dessa föreningar är Sveriges ledande klubbar kommer en stor del av den svenska friidrottseliten att tävla på Stadion i kväll.

Till exempel över 30 av helgens deltagare på Finnkampen – samt elva svenska seniormästare från SM i Falun.

Dan Magnusson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons