Annons

La Liga-spelare oroade att smitta familjer

Spelare i La Liga-klubben Eibar har gjort ett gemensamt uttalande där de uttrycker sin oro för att återvända till fotbollen samtidigt som coronaviruset fortfarande härjar i landet.
"Det oroar oss att vi genom att göra det vi gillar mest till och med kan bidra till en ny våg av pandemin", säger spelarna.
Fotboll • Publicerad 5 maj 2020
Eibar-spelarna (i grönt) är oroade för att återgå till att spela matcher. Arkivbild.
Eibar-spelarna (i grönt) är oroade för att återgå till att spela matcher. Arkivbild.Foto: Joan Monfort

Spansk fotboll har varit pausad sedan mars på grund av coronapandemin. Den här veckan får dock lagen återgå till individuell träning, efter att spelarna först har testats för viruset. Planen är att spela matcher igen i juni, då utan publik.

Men trots strikta hygienrestriktioner och omfattande tester finns en oro hos spelare. Eibars spelare är de första som går ut med ett officiellt uttalande om sina känslor till en återkomst till fotbollsplanen:

"Kan smitta familjen"

Annons

"Vi är oroliga för att inleda en aktivitet där vi inte kommer att kunna följa den första rekommendationen från alla experter som är att hålla fysiskt avstånd", säger spelarna i ett gemensamt uttalande till radiostationen Cadena Ser.

"Det oroar oss att vi genom att göra det vi gillar mest kan bli smittade och smitta våra familjer och vänner och till och med bidra till en ny våg av pandemin med de fruktansvärda konsekvenser som det skulle innebära för hela befolkningen".

Över 25 000 människor har avlidit i covid-19, sjukdomen som orsakas av de nya coronaviruset. Men spridningen har minskat till följd av nedstängningen, som landet nu sakta börjar lätta på.

"Kräver ansvar"

Eibar-spelarna säger även att allas hälsa borde vara det viktigaste och att man "ber om garantier och kräver ansvar".

En talesperson från La Liga säger att man förstår att det finns olika känslor, inklusive oro:

"Det här är en helt ny tid. Men vi vidtar många försiktighetsåtgärder för en säker och kontrollerat tillbakagång till fotbollen. Att spela fotboll kommer att vara säkrare än att till exempel gå till mataffären eller apoteket".

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons